Dodik: RS nije podeljena, već ima vlast i opoziciju

U Srpskoj ne postoje dva bloka, nije politički podeljena, već ima grupu partija koje su dominantne u vlasti u opštinama i na nivou Republike i ima opoziciju, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je odgovarao na pitanja novinara nakon razgovora sa načelnikom Srebrenice Mladenom Grujičićem.

Na pitanje da komentariše odluku Saveza za promene da prekidaju saradnju sa njim i SNSD-om, partijom na čijem je čelu, Dodik je rekao da opozicija ne može prekinuti saradnju koja nije ni postojala, poručivši da je on uvek otvoren za razgovore.

"Smatram da je (lideru SDS-a) Vukoti Govedarici bio potreban neki izlaz, pa je isfabrikovana ova priča o 'crnim listama' da bi objasnio zašto ne želi da razgovara. Nismo razgovarali ni ranije", naveo je Dodik, koji međutim smatra da je razgovor potreban s obzirom na, kako je rekao, ove svetske okolnosti i na buduće procese i događaje u BiH.

Odgovorni političari treba da razgovaraju, ne samo u Srpskoj, nego i u BiH, da procenimo kako da se u te procese uključimo i kako da najbolje prođemo, rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Naveo je i da je Dejtonski sporazum najbolje što se dogodilo BiH, te da je taj sporazum ušao u fazu kada se mora preispitati ono što je dograđeno u njemu.

Krajnje je vreme, rekao je, da se u BiH sedne i napravi realno moguće, da se uvaži interes sva tri naroda i onih koji žive u BiH i da se zahvali strancima za njihov intervencionizam koji se u institucionalnom smislu nije pokazao kao najbolje rešenje.

Ocenio je da je međunarodni faktor BiH značajno pomogao i treba mu, kaže, ostati zahvalan, ali da je krajnje vreme da stranci odu iz Ustavnog suda BiH i mikroodlučivanja u BiH i njenim institucijama.

Smatra da je vreme da visoki predstavnik ode iz BiH i da BiH dogovorom vlastitih subjekta preuzme svoju sudbinu, jer će u suprotnom ostati nikada dovršena zemlja, nesposobna, nedorečena i smučiće se svima koji u njoj žive.

"Dejtonski sporazum je nasiljem visokih predstavnika menjan bez volje i predviđene procedure entiteta. Nezadovoljni smo svim otetim nadležnostima koje su prenesene na nivo BiH i tražimo raspravu o tome da se sve vidi", rekao je Dodik.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво