Ambasadorka SAD u Hrvatskoj: Rusija se ponaša drsko u regionu

Džulijeta Vals Nojes, ambasadorka SAD u Hrvatskoj, ocenila je drskim "nastojanja Rusije da onemogući ulazak Crne Gore u NATO". Hrvatska, SAD i ostalih 26 članica kao saveznici u NATO-u imaju obavezu da učestvuju u zajedničkoj odbrani, kaže Vals Nojes i dodaje da je "napad na jednog napad na sve".

Ambasadorka je u intervjuu zagrebačkom Jutarnjem listu, govoreći o bezbednosnoj saradnji SAD sa Hrvatskom, navela da se, kada je reč o zajedničkoj odbrani članica NATO, ne radi "samo o obavezi vezanoj za Alijansu".

Vezana je i za "prijateljstvo i obaveze koje proizlaze iz bliske saradnje da delimo informacije, pružamo podršku jedni drugima i da sarađujemo na sve načine koji nam mogu pomoći da zaustavimo bilo koju pretnju koja može da se pojavi", rekla je američka ambasadorka u Zagrebu.

Na konstataciju Jutarnjeg lista da se "sve otvorenije govori o snažnom uticaju Rusije u regionu" i pitanje da li taj uticaj vidi i u Hrvatskoj, ona je odgovorila da misli da je "jasno da se Rusija ponaša bitno drskije i agresivnije na svetskoj sceni" i da je to "vidljivo iz njenog ponašanja u Ukrajini".

"Isto tako iz nastojanja da se onemogući ulazak Crne Gore u NATO. Dakle, Rusija svakako igra bitno oštriju ulogu. Kad je reč o Hrvatskoj, sa velikim smo zadovoljstvom primili informaciju da se premijer (Andrej) Plenković, na svom prvom boravku na Evropskom savetu, odmah nakon fomiranja vlade, u Briselu na marginama sastanka susreo s ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom", kazala je Džulijeta Vals Nojes.

Dodala je da je Plenković "tom prilikom još jednom jasno dao do znanja da Hrvatska u potpunosti podržava ukrajinski teritorijalni integritet i suverenitet kao i zapadne vrednosti prava na samoodreljenje i bezbednost i na otvoreno suprotstavljanje ruskom nasilništvu".

"To je bio vrlo jak i pozitivan signal, jer su to vrednosti koje deli SAD i drago nam je da su nam zajedničke s Hrvatskom", rekla je ambasadorka SAD u Hrvatskoj.

Na pitanje da prokomentariše rezultate američkih predsedničkih izbora, odgovorila je da su "rezultati izbora pokazali da su američki građani prilično podeljeni".

"Čak i nakon tako teške kampanje dolazi do zbližavanja i ujedinjavanja zemlje. Dakle, bilo je teško, bilo je dugo, ali sada je trenutak da naša zemlja krene zajedno dalje", naglasila je Vals Nojes.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 13. nov 2016, 20:24) - anonymous [neregistrovani]

Ma sta nam kazes gospodjo,

pocistite smece ispred svojih vrata, pa pruzajte prste u druge. Do sada vam se nitko nije suprostavio, pa su uvek drugi bili krivi za vasa ratna zlocinstva.

(nedelja, 13. nov 2016, 18:30) - anonymous [neregistrovani]

Ona rece nesto

Sta ti znas?

(nedelja, 13. nov 2016, 18:03) - anonymous Lala [neregistrovani]

Pa da,

A vi u čitavom svetu !

(nedelja, 13. nov 2016, 17:08) - anonymous [neregistrovani]

Drsko i Drskooooo

Da li gospođa Đulijeta misli da se i NATO I ERU ponašao drskooo kada je ničim izazvan bombardovao Srbiju???