Akcija "Pravda" u BiH, među uhapšenima bivši ministar i telohranitelj Alije Izetbegovića

U Bosni i Hercegovini uhapšeno je oko 20 osoba koje se sumnjiče za organizovani kriminal, pranje novca i korupciju. Među uhapšenima su i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova BiH Alija Delimustafić i bivši pratilac Alije Izetbegovića, Juso Škrijelj. U toku je saslušanje uhapšenih i pretresi na šezdesetak lokacija u BiH i Hrvatskoj.

Pozivajući se na svoja saznanja, banjalučke Nezavisne novine prenose da su uhapšeni bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine Alija Delimustafić i Juso Škrijelj, bivši telohranitelj Alije Izetbegovića.

Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo, potvrdila je da je u toku realizacija akcije kodnog naziva "Pravda", koja se realizuje u saradnji sa USKOK-om i MUP-om RS.

"Nakon višemesečne istrage Tužilaštva u toku su realizacija i hapšenje više osoba. Vrše se pretresi na 60 lokacija na području Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Hrvatske", rekla je Bavčićeva.

Reč je o krivičnim delima: organizovani kriminal u vezi s krivičnim delima zloupotreba položaja, povrede zakona od sudije, pranje novca i prevara.

Kriminalna organizacija sa Delimustafićem i Škrijeljom na čelu, na osnovu falsifikovane dokumentacije ili prevara, uknjižavala je takozvane napuštene stanove na ljude koji su im odani, a koje su potom posredstvom Delimustafićevih firmi koje se bave prodajom nekretnina prodavali trećim licima.

Među njihovim klijentima najčešće su bili arapski državljani koji su kupovali stanove na području Kantona Sarajevo.

Delimustafić je, navodi sarajevski portal Žurnal, kako bi lakše prikrio tragove, na području Istočnog Sarajeva osnovao kompaniju "Centraleksport" koja se bavila trgovinom nekretnina.

Direktor te firme bio je Hajrudin Delimustafić, a na istoj adresi firme je imao i Juso Škrijelj.

U poslovima sa nekretninama pomagala im je bivši sudija Opštinskog suda u Sarajevu Lejla Fazlagić, koja je nezakonito uknjižavala stanove na osobe bliske porodici Delimustafić.

Tužilaštvo je protiv nje otvorilo istragu, a prema saznanjima Žurnala, Fazlagićeva je pobegla u Hrvatsku i izdat je nalog za njeno hapšenje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво