Reagovanja iz regiona na pobedu Donalda Trampa

Zvaničnici zemalja u regionu, kao i pojedine političke partije, čestitali su novoizabranom predsedniku SAD Donaldu Trampu na pobedi.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da veruje u dobru saradnju s novoizabranim američkim predsednikom Donaldom Trampom.

"Verujem da ćemo nastaviti da radimo zajedno da bismo se zajedno suočili sa ugrožavanjem sigurnosti i rešili neka od otvorenih pitanja koja već godinama opterećuju odnose država jugoistoka Evrope", rekla je Grabar Kitarović novinarima u Čabru, preneli su hrvatski mediji.

Dodala je da nije imala priliku da upozna Trampa, ali da ne sumnja u dobru saradnju s njim.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da je siguran da će Hrvatska uspostaviti kvalitetne odnose s novom američkom administracijom.

"Čestitam na pobedi, poštujemo volju američkih birača i siguran sam da ćemo uspostaviti kvalitetne odnose s novom administracijom", rekao je Plenković novinarima u Opatiji.

Takođe, ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Ivo Štir očekuje da će Hrvatska nastaviti da gradi savezničke odnose sa SAD.

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc rekao je da će novog američkog predsednika Donalda Trampa i njegov tim ocenjivati na osnovu njegovih dela i zatražio da EU vodi sopstvenu spoljnu politiku.

"Mnogi su se jutros probudili i bili iznenađeni ishodom izbora u SAD. I ja sam bio iznenađen i podsetilo me na referendum o Bregzitu. Tada sam legao sa utiskom da će Britanci glasati za ostanak u EU, a ujutru je sve bilo drugačije. Slično je i sada. Juče smo mislili da će Hilari Klinton pobediti, a sada je novi predsednik SAD Tramp", rekao je Kurc u video-izjavi.

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović pridružio se čestitkama, izražavajući nadu da će saradnja BiH i SAD biti nastavljena.

"Želim mu da na najbolji način vodi Sjedinjene Američke Države u mandatu koji je pred njim. Nadam se nastavku dobre saradnje SAD i BiH", rekao je Izetbegović u Briselu.

I predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je Trampu pobedu na predsedničkim izborima u SAD.

"Upućujem vam najiskrenije čestitke povodom ubedljive i očekivane pobede na predsedničkim izborima u SAD. Poverenje građana koje vam je ukazano, potvrda je uspešne politike vaše partije i vas lično, kao i snage i odlučnosti da na najbolji način predstavljate državu u narednom mandatnom periodu", naveo je Dodik u čestitki.

"Očekujemo više razumevanja, međusobnog uvažavanja i rešavanja svih problema dijalogom, a ne prinudom", piše u čestitki Dodika, koji je Trampu uputio "izraze svog dubokog poštovanja i uvažavanja".

Premijer Albanije Edi Rama takođe je čestitao Trampu, ali i izrazio žaljenje što veliki "prijatelj Kosova i Albanije Hilari Klinton nije uspela".

Rama je na Fejsbuku objavio da će odnosi Albanije i SAD nastaviti da jačaju u interesu zajedničkih vrednosti.

Čestitke Trampu uputili su i predstavnici najznačajnijih makedonskih partija, članica vladajuće koalicije VMRO DPMNE - DUI i opzociononog SDSM-a.

Funkcioner vladajuće makedonske nacionalne stranke VMRO DPMNE Vlatko Đorčev je rekao da će se, nakon završetka američkih predsdničkih i parlamentarnih izbora u Makedoniji, na kojima očekuje da će njegova stranka pobediti, pristupiti produbljavanju odnosa među dve države.

Zamenik predsednika opzocionog SDSM-a Radmila Šekerinska rekla je da su izbori za predsednika Amerike bili jedni od najinteresantnijih i najnepredvidljivijih izbora u SAD.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво