Konstituisan novi saziv crnogorskog parlamenta

Bez prisustva opozicionih koalicija i stranaka na Cetinju je konstituisan novi saziv crnogorskog parlamenta. Poslanici nisu birali predsednika i potpredsednika Skupštine, iako je to bilo najavljeno. Predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović rekao je da će se stati na put onima koji bi da ruše državu.

Predstavljajući rezultate Državne izborne komisije (DIK) za poslanike u Skupštini Crne Gore, koji su održani 16. oktobra, predsednik tog tela Budimir Šaranović kazao je da mu je drago što su strane posmatračke misije pozitivno ocenile parlamentarne izbore.

Predsedavajuća, najstarija poslanica Marija Ćatović je kazala da je podnošenjem izveštaja DIK-a počeo mandat novoizbranim poslanicima.

Najmlađi poslanik Andrija Nikolić (DPS), kazao je da mu je žao što sednici ne prisustvuju predstavnici opozicije.

"Mislim da nema zrela i odgovorne države bez zrele i odgovorne vlasti, ali ni bez zrele i odgovorne opozicije. U to ime svima prisutnim, ali onima koji nisu sa nama želim da čestitam novi saziv crnogorskog parlamenta", kazao je Nikolić.

Ćatović je kazala da je konsituisanjem novog saziva završena sednica, kao i da će o nastavku rada poslanici biti obavešteni.

Poslanici je danas trebalo da biraju predsednika i potpredsednike Skupštine, kao i predsednika i članove Administrativnog odbora.

Opozicija nije bila na konstitutivnoj sednici Skupštine, jer smatrani da izbori 16. oktobra nisu bili ni slobodni, ni demokratski, ni fer.

Sednici su prisustvovali predsednik Filip Vujanović, predsednice Vrhovnog i Ustavnog suda, Vesna Medenica i Desanka Lopičić, vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković, Ombudsman Šućko Baković kao i guverner Centralne banke, Radoje Žugić.

U novom sastavu crnogorskog parlamenta biće 81 poslanik.

Inače, vladajuća Demokratska partija socijalista je na izborima osvojila 36 mandata, Demokratski front 18, Velika koalicija Ključ devet, Demokrate osam, Socijaldemokratska partija četiri. Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka imaće po dva, a koalicija Albanci odlučno i Hrvatska građanska po jednog poslanika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво