Puštena osoba koja bi mogla da ima veze sa oružjem pronađenim u Beogradu

Sud Bosne i Hercegovine pustio je na slobodu, uz meru zabrane napuštanja boravišta, državljanina BiH Jovana Jošila, koji je u subotu u Banjaluci uhapšen po poternici Srbije, rečeno je "Tanjugu" u tom sudu. Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić potvrdio je "Tanjugu" hapšenje Jovana Jošila i naveo da se u zahtevu koji su dobili od Srbije, Jošilo ne dovodi u vezu sa oružjem pronađenim u Beogradu.

Mektić je objasnio da je Jošilo uhapšen na zahtev Srbije, koja ga tereti za udruživanja radi vršenja krivičnih dela i nelegalnog i nezakonitog posedovanja oružja.

"U zahtevu koji smo dobili od Srbije, on (Jošilo) se ne dovodi u vezu ni sa oružjem pronađenim u Jajincima u blizini porodične kuće premijera Aleksandra Vučića, ni sa oružjem pronađenim u garaži na Novom Beogradu. Bar to u zahtevu nije navedeno. Da jeste, postupanje bi bilo drugačije", precizirao je Mektić.

Prema njegovim rečima, BiH i Srbija imaju bilateralni sporazum koji dozvoljava izručenje svojih državljana, ako za to postoji opravdani interes.

Jošilo je u Sudu BiH, kaže Mektić, saslušan u vezi sa okolnostima koje su navedene u Interpolovoj poternici Srbije, a nakon toga on je pušten na slobodu.

"Da je Srbija poslala šire obrazloženje i da je zatražila njegovo izručenje po osnovu tog bilateralnog sporazuma, te da je ponudila dokaze, u tom slučaju bi bilo ozbiljnih razgovora za ekstradiciju uhapšenog", naveo je Mektić.

Ministar unutršnjih poslova Republike Srpske zbog interesa istrage nije izneo mnogo detalja.

"Jedno lice smo priveli zbog nedozvoljenog držanja oružja i municije i to lice se obrađuje o ostalim podacima ne mogu da pričam sada s obzirom da je istraga u toku. Utvrđujemo određne činjenice, radi se o jednom licu koje je policiji veoma dobro poznato po raznim krivičnim delima iz ranijeg perioda čak je bio i presuđivan", kaže ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Jošilo je uhapšen po međunarodnoj difuznoj poternici Interpola Beograd, raspisanoj po nalogu za hapšenje od 5. novembra 2016. godine, koji je izdalo Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud), preciziraju u Sudu BiH.  

Poternica za Jošilom raspisana je u cilju vođenja krivičnog postupka zbog udruživanja radi vršenja krivičnog dela teške krađe u saizvršilaštvu i krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, naveo je Sud BiH.

"Nakon održanog ročišta, Sud Bosne i Hercegovine juče je doneo rešenje kojim se Jovanu Jošilu određuju mere zabrane napuštanja boravišta i zabrana putovanja i obavezno javljanje nadležnoj policijskoj stanici, dva puta sedmično", navodi se pisanoj informaciji Suda BiH dostavljenoj Tanjugu.

Sud je nakon izvršenog uvida u predmetni spis ustanovio da je traženi državljanin Bosne i Hercegovine i shodno tome pušten je na slobodu uz izrečene mere zabrane, napominje Sud BiH.

Uhapšeni na području Banjaluke predat je tokom vikenda Sudu Bosne i Hercegovine zbog određivanja ekstradicije.

Federalni i banjalučki mediji objavili su ranije danas da je u Banjaluci uhapšena jedna osoba koja bi, kako je navedeno, mogla da ima veze sa oružjem pronađenim u blizini porodične kuće srpskog premijera Aleksandra Vučića u Jajincima, odnosno u garaži na Novom Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи