Bramerc: Hapšenje u Orašju nije selektivna pravda

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da hapšenje bivših pripadnika Hrvatskog veća odbrane (HVO) u Orašju ne vidi kao "selektivnu pravdu".

Serž Bramerc je ocenio da izjave zvaničnika o pravosudnim pitanjima mogu stvoriti utisak o postojanju "neprimerenog političkog uticaja", ali se nezavisnost tužilaca i pravosuđa mora poštovati i štititi.

"Kada je reč o ocenama da hapšenja u Orašju predstavljaju selektivnu pravdu, tužilaštvo Tribunala taj i druge događaje ne vidi tako", rekao je Bramerc za današnje izdanje sarajevskog Oslobođenja.

Po njegovim rečima, činjenica je da Tužilaštvo BiH podiže optužnice bez obzira na nacionalnu pripadnost žrtve ili počinioca, i na osnovu snage dokaza.

"Ako samo pogledate optužnice koje su podignute ove godine, teško je tu videti selektivnu pravdu. Tu su, između ostalih mesta, predmeti za zločine u Stocu, Milićima i Konjicu", naveo je on komentarišući oštre reakcije zvaničnog Zagreba na hapšenje deset bivših pripadnika Hrvatskog veća odbrane (HVO) u Orašju.

Bramerc je dodao da će Tužilaštvo Haškog tribunala "pratiti i izvestiti o daljem razvoju događaja u ovom slučaju, kao što radi za sva druga značajna krivična gonjenja u regionu".

Upitan da li vlada zemlje koja je članica Evropske unije, sme sebi dozvoliti da obaveže svoje pravosudne institucije da ne sarađuju s pravosudnim organima susedne zemlje, Bramerc je kazao da je tužilaštvo Tribunala ranije ove godine Vladi Hrvatske i Savetu bezbednosti UN izrazilo zabrinutost zato što su hrvatske vlasti dobile uputstvo da ne pružaju pravosudnu saradnju u vezi s određenim predmetima ratnih zločina.

"Ta politika ometa regionalnu saradnju i tražili smo od hrvatske vlade da je preispita", naglasio je Bramerc.

Bramerc je ocenio da u regionalnoj saradnji u vezi s predmetima ratnih zločina među zemljama bivše SFRJ, očito nema jednakih standarda kao u pravosudnoj saradnji među zemljama EU.

"Kada sam radio kao tužilac u Belgiji, bilo je nezamislivo da neki kolega iz EU zbog politike svoje vlade bude sprečen da samnom sarađuje. Istu poruku sam uputio kada sam sa svojim srpskim sagovornicima prošle sedmice u Beogradu razgovarao o predmetu Novaka Đukića", izneo je glavni tužilac Haškog tribunala.

Bramerc je naglasio da treba znatno poboljšati regionalnu saradnju u vezi s predmetima ratnih zločina, tako da ta saradnja dostigne evropske standarde.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара