Jutarnji: Zagrebu treba Vučić u izgradnji evropske BiH

U političkom vrhu Hrvatske postoje razmišljanja da bi srpski premijer Aleksandar Vučić mogao da odigra važnu ulogu u procesu pronalaženja rešenja koje bi osiguralo dva osnovna cilja vlasti u Zagrebu: otvaranje evropske perspektive za BiH i obezbeđenje ravnopravnosti tri konstitutivna naroda, piše Jutarnji list.

To je za Jutarnji list rekla neimenovana osoba za koju taj zagrebački dnevnik tvrdi da je već mesecima snažno angažovana u odnosima između Hrvatske i BiH.

Na pitanje da li misli da bi Vučić mogao da pomogne u traženju dugotrajnog rešavanja situacije u BiH, Jutarnji navodi da je od neimenovanog sagovornika dobio potvrdan odgovor i "prilično iscrpnu analizu".

List na osnovu toga zaključuje da nije reč o izdvojenom razmišljanju, nego o ozbiljno pripremanoj ideji.

Kako navodi Jutarnji, još se ne zna jesu li o tome već preduzeti kontakti s Beogradom ili tek treba da budu.

Hrvatska, precizira neimenovani sagovornik, želi BiH kao suverenu državu s tri ravnopravna naroda.

"Rekli smo bez fige u džepu, da ćemo takvoj BiH pomoći u približavanju EU i NATO-u, između ostalog jer je interes Hrvatske da bude stabilna država s kojom imamo dugačku granicu. Ali već prilično dugo u BiH se smanjuju prava hrvatskog naroda, drugi biraju predstavnika Hrvata u Predsedništvu i svedočimo trendu koji nije prihvatljiv", naveo je izvor lista.

Zbog toga je, dodao je, Hrvatska, posle 15 ili 16 godina, odlučila da vodi ozbiljnu i sistemsku politiku prema BiH, što nekima ne odgovara.

Posledica je, ističe, ovo podizanje optužnica, koje predstavlja klasičnu manipulaciju.

"Bakir Izetbegović želi da sve ostane kao što je bilo, i podignute su optužnice kako bi one postale predmet razgovora, a ne ono glavno, kako urediti BiH kao demokratsku državu", ocenjuje izvor Jutarnjeg.

Kao što je poznato, dodao je, ministar spoljnih poslova Davor Ivo Štir ovih je dana izjavio da se hrvatske vlasti konsultuju sa NATO-om i EU u vezi sa optužnicama protiv bivših pripadnika HVO-a.

Sagovornik Jutarnjeg kaže da očekuje i mnogo veću angažovanost SAD posle formiranja nove predsedničke administracije, ali i Srbije.

Prema njegovu mišljenju, za razliku od Milorada Dodika, lidera Republike Srpske, Aleksandar Vučić nije zainteresovan za podelu BiH.

"Vučić je svestan da međunarodna zajednica ne dopušta podelu BiH, a i kada bi dozvolila, Dodik bi se brzo pretvorio u problem jer bi stekao status ujedinitelja srpskih teritorija", naglašava izvor Jutarnjeg.

Nemojte zaboraviti da je Srbija supotpisnica Dejtonskog sporazuma, što znači da ima pravo i obavezu da pridonosi miru i izgradnji BiH. Uz to, Vučiću na duži rok ne odgovara ni sadašnja situacija u kojoj se marginalizuju Hrvati, jer nastaju dva entiteta – srpski i bošnjački – koji su u stanju neprekidnih tenzija. A tenzije u svakom trenutku mogu buknuti u sukob. Zato je i Srbiji interes da Hrvati budu ravnopravni sa Srbima i Bošnjacima i na taj način pridonesu balansu", naveo je sagovornik Jutarnjeg.

Najzad, ističe, Hrvatska i Srbija, odnosno Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić pre nekoliko meseci potpisali su Subotičku deklaraciju, koja predstavlja temelj rešavanja problema među našim državama", objasnio je taj državni zvaničnik.

Iako se zasad radi pre o razmatranju varijanti nego konkretnoj inicijativi, ideja da bi Vučić mogao da postane adut Hrvata u BiH donedavno je bila nezamisliva, a sada je u opticaju u visokim diplomatskim i političkim krugovima, zaključuje Jutarnji.

Број коментара 56

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара