Hrvatski ministar odbrane ne zna da li je u BiH optužen za ratni zločin

Damir Krstičević, potpredsednik vlade Hrvatske i ministar odbrane kaže da ne zna nalazi li se i njegovo ime na optužnicama za ratne zločine iz BiH i da o tome nije dobio nikakvu službenu informaciju.

Upitan o nagađanjima da se i njegovo ime nalazi među imenima pripadnika Hrvatskog veća odbrane (HVO) i Hrvatske vojske koji su u BiH optuženi ili osumnjičeni za ratne zločine, Krstičević je rekao da "o tome čita već 15 godina, i da ne zna gde je istina".

Na pitanje novinara hoće li putovati u BiH, Krstičević je odgovorio da je slobodan čovek i da se tako i oseća.

Ocenio je i da je hapšenje desetorice hrvatskih državljana, bivših pripadnika HVO-a u Orašju u BiH, politički proces s ciljem destabilizacije Hrvatske.

Hrvatski mediji spekulišu da se više od 640 bivših pripadnika HVO i Hrvatske vojske nalazi na meti tužilaštva BiH, pa se deo njih već preselio u Hrvatsku.

Večernji list je objavio da se na optužnicama nalaze i neki od najpoznatijih generala HV poput aktuelnog ministra odbrane Damira Krstičevića.

On se navodno pominje u slučaju ratnih zločina na području Jajca i Donjeg Vakufa. Na popisu potencijalnih optuženika nalazi se, prema pisanju lista, i general Ante Gotovina, koji je u Hagu oslobođen odgovornosti za ratne zločine tokom i posle akcije Oluja u avgustu 1995. godine.

Hapšenje desetorice bivših pripadnika HVO, koji imaju i državljanstvo Hrvatske, izazvalo je oštre reakcije u Hrvatskoj, uz ocene da je reč o šamaru premijeru Andeju Plenkoviću koji je dva dana ranije bio u poseti toj državi, ali i da je reč o politički motivisanom postupku.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво