Pritvor bivšim pripadnicima HVO, hrvatski državni vrh "na nogama"

Državni i vojni vrh Hrvatske je "na nogama" zbog hapšenja desetorice bivših pripadnika Hrvatskog veća odbrane u Orašju, u Bosni i Hercegovini. Oni se terete da su počinili ratne zločine nad srpskim stanovništvom, što je u Zagrebu ocenjeno kao veoma zabrinjavajuće. Sud Bosne i Hercegovine odredio im je jednomesečni pritvor. Hrvatska vlada se danas sastala povodom hapšenja.

U obrazloženju odluke stoji da je sud odredio pritvor zbog opasnosti od bekstva i bojazni da će osumnjičeni boravkom na slobodi, uništiti, sakriti, izmeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za postupak, te zbog okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticanjem na svedoke ili saučesnike.

Penzionisani general HVO-a Đuro Matuzović, ratni komandant oraškog zbornog područja, brigadir Ivo Oršolić, ratni komandant 106. brigade HVO-a, te Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Baotić, Marko Blažanović, Mato Živković, Anto Živković i Stjepo Đurić osumnjičeni su za krivično delo protiv čovečnosti i protiv ratnih zarobljenika.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović najavila je mogućnost da za danas sazove sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, ocenivši da je hapšenje 10 pripadnika nekadašnjeg HVO na području Orašja pitanje koje zabrinjava.

Hrvatska predsednica pozvala je da se pitanje hapšenja, ipak, rešava brzo i hladne glave. "To je pitanje koje se nije pojavilo ni juče ni prekjuče", rekla je Grabar Kitarović, prenosi Jutarnji list.

Podsetila je da je to pitanje na dnevnom redu apsolutno prisutno tokom svakog njenog razgovora sa zvaničnicima BiH i Srbije, sa međunarodnim zvaničnicima i hrvatskom zajednicom.

Predsednica je, navodi zagrebački dnevnik, priznala da je iznenađena hapšenjem pripadnika HVO-a u Orašju, te da o tome nije imala nikakve informacije.

"Pogotovo zato što je Orašje područje u kojem su se Hrvati i Bošnjaci zajedno borili za golu egzistenciju, za svoj život. Ono je simbol otpora Miloševićevom i Karadžićevom režimu", navela je Grabar Kitarović.

Dodala je da je jutros razgovarala sa liderom HDZ-a i hrvatskim članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem, koji joj je, kako je rekla, preneo da će i taj državni organ razgovarati o hapšenju u Orašju.

Rekla je i da je u stalnom kontaktu sa kabinetom premijera Andreja Plenkovića, te kako je otvorena mogućnost da sednica Saveta za nacionalnu bezbednost bude održana već danas.

"Isto tako zatražila sam izveštaj i izjašnjavanje svih relevantnih službi. Trebalo bi da ih dobijemo da vidimo da li je neko u Hrvatskoj ko je imao informacije, i ako ih je imao zašto nešto nije preduzeo, i zašto mi kao politički vrh nismo obavešteni", rekla je Grabar Kitarović.

Ponovila je da treba nastupiti trezveno, hladne glave, "zato što u ovom trenutku ne smemo učiniti ništa što će pre svega uneti razdor među narodima".

Smatra da bi prvi korak Zagreba trebao da bude da državni vrh Hrvatske i BiH održe sednicu i zajedno razmotre problem, da ne dopuste da on postane prepreka bilateralanim odnosima, ali isto tako i prepreka putu BiH u EU, a kako se nada i NATO-u.

Petrov zabrinut zbog hapšenja

Predsednik hrvatskog Sabora Božo Petrov je izrazio zabrinutost zbog hapšenja, ali i uverenje da će oni vrlo brzo dokazati svoju nevinost i uživati slobodu "za koju su se borili kada su mnogi kalkulisali s opstankom Jugoslavije".

Upitan šta hrvatska vlada može da učini da pomogne uhapšenim Hrvatima, Petrov je rekao da će vladajuća koalicija, Most i HDZ kao partneri u vladi zajednički dati odgovor.

Ministar hrvatskih veterana Tomo Medved napomenuo je da se očekuje da će istražni sudija u Sarajevu tokom dana odlučiti o njihovom puštanju ili eventualnom zadržavanju u pritvoru, dok će hrvatska vlada analizirati stanje i o tome izvestiti javnost, verovatno do kraja dana.

Do hapšenja desetorice došlo je dan nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković boravio u prvoj zvaničnoj poseti Sarajevu i Mostaru. Plenković se još nije izjasnio o ovom događaju.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво