Sinđelić u istražnom zatvoru u Spužu?

Jedan od organizatora grupe koju tužilaštvo u Podgorici sumnjiči za pripremanje terorističkih napada u Crnoj Gori, Beograđanin Aleksandar Sinđelić je u Istražnom zatvoru u Spužu, objavile su podgoričke "Vijesti".

Da se Aleksandar Sinđelić nalazi u zatvoru, podgoričkim Vijestima su sinoć potvrdila tri izvora iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, ističući da mu je pritvor određen nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu Crne Gore.

Jedan od izvora je rekao da je Sinđelić pod krajnje sumnjivim okolnostima završio iza rešetaka.

"Niko se zvanično nije oglasio tim povodom. Najverovatnije je posredi dogovor između njega i onih koji rukovode ovom istragom. Da je uhapšen u Srbiji, ne bi mogao ovako ekspresno da bude izručen Crnoj Gori, već je najverovatnije sam došao nakon dogovora da priznanjem 'pojača' dokaze tužilaštva", rekao je sagovornik Vijesti.

Podgoričke Dnevne novine pišu da je državljanin Srbije Aleksandar Sinđelić uhapšen u ponedeljak u Beogradu u najvećoj tajnosti, nakon čega je u večernjim satima pod specijalnim merama bezbednosti avionom crnogorskih državnih organa doveden u Podgoricu. 

List podseća da je Sinđelić, prema njihovim informacijama, saslušan u Beogradu i da je bio pod nadzorom srpskih vlasti.

Međutim, nadležni organi dve zemlje su već tada uveliko spremali njegovo izručenje u skladu sa sporazumom o izručenju svojih državljana, a na osnovu Interpolove poternice, navodi list.

Kada su se stekli svi ovi formalni preduslovi za njegovo izručenje, srpska policija mu je i zvanično stavila lisice na ruke i od juče je u spuškom Istražnom zatvoru, navode Dnevne novine.

Pozivajući se na svoje izvore, taj list piše da je Sinđelić tokom saslušanja u Srbiji negirao da je izvršio krivična dela koja mu crnogorski istražitelji stavljaju na teret.

Tužilaštvo se ne oglašava

Sinđelića i bivšeg šefa srpske žandarmerije Bratislava Dikića, Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore sumnjiči da su organizatori dvadesetočlane kriminalne grupe, koja je 16. oktobra u Podgorici, na dan izbora, planirala da puca u građane okupljene ispred Skupštine i uhapsi premijera Mila Đukanovića.

Prema naredbi za sprovođenje istrage, tužilaštvo samo njih dvojicu i Kristinu Hristić sumnjiči za pokušaj terorizma, a ostale uhapšene u predizbornoj noći za stvaranje kriminalne organizacije.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nije juče ujutro odgovorio Vijestima na pitanja o Sinđeliću, već ih je uputio na PR službu tužilaštva.

"Podsećamo da predmet na koji se odnose pitanja nosi oznaku tajnosti, zbog čega bi svako saopštavanje detaljnijih informacija koje mogu da utiču na postupak predstavljalo kršenje propisa," navodi se u zvaničnom odgovoru Tužilaštva.

Tužilaštvo takođe podseća da je zakonom propisano da su državni organi, mediji, javne ličnosti... "dužni da svojim izjavama o krivičnom postupku koji je u toku ne vređaju pravila postupka", a da Tužilaštvo saopštava informacije "koje u određenoj fazi postupka mogu da budu dostupne javnosti".

Od 20 uhapšenih u predizbornoj noći u Podgorici, tužilaštvo je nakon saslušanja pustilo na slobodu njih šestoro. Naredbom za sprovođenje istrage je obuhvaćeno 16 osoba, od kojih se samo Dikić, Sinđelić i Hristićeva sumnjiče za terorizam u pokušaju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво