Radončić uzdrmao bošnjačku političku scenu

Optužba, koju je lider SBB Fahrudin Radončić izneo na suđenju Naseru Keljmendiju u Prištini, da je Ramiza Delalića Ćelu, sarajevskog komandanta i poratnog kriminalca, ubila bošnjačka državna mafija i SDA, tadašnjeg lidera bošnjaka Alije Izetbegovića, šokiralo je političku scenu u BiH.

Radončić je tokom višednevnog svedočenja tvrdio i da je Delalić ubijao po nalogu pokojnog bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića.

Radončić je izjavio da se u javnosti pojavila informacija da je Delalić tražio milion maraka od SDA, zato je po njihovom nalogu ubio srpskog svata na Baščaršiji, koje je bilo okidač početak rata u BiH.

Lider SDA Bakir Izebegović i koalicioni partner Radončićevog SBB-a na proteklim lokalnim izborima u BiH, izjavio je da neće ostati dužan na, kako je rekao, neistine o SDA i Aliji Izetbegoviću.

Iz Republike Srpske poručuju da je Radončić svojom izjavom potvrdio činjenice, na koje iz Srpske godinama upozoravaju.

Na pitanje tužioca ko je odgovoran za ubistvo Ramiza Delalića, Radončić je odgovorio: "Apsolutno Bošnjačka državna mafija, da ne bi otkrio desetak političkih ubistava".

Radončić je rekao da Delalić radio za tajnu muslimansku službu, znao ratne i poratne tajne sarajevske čaršije i da je Ćelo sam izjavljivao da je ubijao po nalogu Alije Izetbegovića.

"Dva dana pre smrti dao je ekskluzivni intervju u kojem je objasnio i hteo dodatno da objasni koje zločine je počinila tajna muslimanska služba. Optužio je Bakira Izetbegovića da sve znao o tome. U javnosti je postojala verzija da Delalić traži milion maraka od Stranke demokratske akcije zato što je po njenom nalogu ubio srpskog svata i tako je počeo rat u BiH. On je imao velike finansijske probleme da plaća advokate jer je bio pred sudom", rekao je Radončić.

Možda je Ćelo hteo da otkrije do danas nepoznate ubice Nedžada Ugljena, ratnog šefa SDB i komandanta zloglasne jedinice "Ševe" ”, koji je likviridan u jesen 1996, pišu tamišnji mediji.

Pripadnici "Ševa" su po nalogu ratnog rukovodstva tzv. RBiH izvršili brojne zločine u i oko Sarajeva, koji nikada nisu rasvetljeni ili su pripisivani srpskoj strani.
Tako je bivšem operativac bošnjačke tajne službe (AID) Edinu Garapliji, egzekutor "Ševa" Nedžad Herenda priznao ubistvo francuskog vojnika UNPROFOR-a iz 95' godine prošlog veka.

"Snajperisao je iz pravca Izvršnog veća i sa te pozicije pogodio francuskog vojnika i onda se u medijima pojavila vest da je pucano sa Srpske strane", rekao je Edin Garaplija.

Osim Garaplije, postojanje Ševa za Radio-televiziju Republike Srpske potvrdio je i advokat Faruk Balijagić, koji je zbog svojih tvrdnji postao meta montiranih sudskih procesa.

"Na u Velikom parku, sarajevskih Romea i Julije, Boška i Admire, pokušali su ubistvo komandanta glavnog štaba svoje armije Sefera Halilovića. Ubili su mu ženu i njenog brata. O svemu zvanično Sarajevo, dve decenije od rata uporno ćuti", navodi Balijagić.

"'Ševe' i dalje postoje. 'Ševe' se nikada nisu ni rasformirale", tvrdi Balijagić.

Lider SDA Bakir Izetbegović poručuje da neće ostati dužan, na kako kaže neistine da je po nalogu ruklovodstva tadašnje tzv. RBiH i njegovog oca Alije, Ćelo ubijao.

Zbog Radončićevog svedočenja u Sarajevu je održan sastanak najužeg rukovodstva SDA.

Koalicija SDA i SBB je na ispitu, iako Izetbegović tvrdi da bi ona trebalo da opstane bez obzira odnose Radončić - Izetbegović.

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević tvrdi da su porodica Izetbegović i SDA dali nalog za ubistvo srpskog svata 1992. u Sarajevu.

Izetbegovića tereti da su naredili ubistva zamenika direktora obaveštajne službe AID Nedžada Ugljena 1996. godine i zamenika ministra policije Federacije BiH Joza Leutara 1999.

Predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović rekao je da su Bošnjaci likvidirali svoje 'jurišnike' da bi eliminisali svedoke o zločinima nad Srbima.

Predsednik BORS-a Milomir Savčić kaže da Radončić potvrdio istinu o ubistvu srpskog svata. Podseća da je dokazano da su muslimanske snage u ratu počinile zločine s namerom da okrive srpsku stranu.

"Markale jedan' i 'Markale dva' pod ogromnim pitanjem, kao i slučaj 'Ulice Vase Miskina' koji je skinut iz optužnice prvom predsedniku RS (Radovanu) Karadžiću i generalu (Ratku) Mladiću, jer je dokazano da to nije onako kako su tvrdile muslimanske vlasti na početku sukoba i u vreme kada je nastao incident", naglasio je Savčić.

Na Radončićevu izjavu reaguju i verski zvaničnici.

Imam Careve džamije u Sarajevu Sadrudin Išerića traži da se SDA distancira od lidera SBB Fahrudina Radončića.

Naveo je da nema reči kojima se mogu opisati Radončićeve izjave na sudu u Prištini u kojima javno optužuje Bošnjake za početak rata i tako udara na ličnost i čast Alije Izetbegovića i celog bošnjačkog naroda.

Jasno je da Fahrudin Radončić uzdrmao temelje mita sarajevske čaršije o ratu u BiH, preneli su banjalučki mediji.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи