Vučji Do, 140 godina od čuvene bitke

Na Vučjem Dolu, na granici Crne Gore i Hercegovine, obeležena je 140. godišnjica Vučedolske bitke i osveštan hram Svetog sveštenomučenika Atinogena. Bitka iz 1876. godine, u kojoj su Hercegovci i Crnogorci potpuno porazili tursku vojsku, jedna je od presudnih u oslobađanju Hercegovine i Crne Gore od turske vlasti i jedna od najvećih bitaka u srpskoj istoriji.

Na mesto gde su se pre 140 godina sudarili konji i junaci, došli su brojni Hercegovci i Crnogorci. Kako su složno tada porazili tursku vojsku, tako su slogom i zajedničkim radom za svega četiri godine podigli spomen-hram vučedolskim junacima.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kaže da je to mesto, ne samo od danas nego i do danas, "mesto susreta sa Božjom silom i svedočanstvo da Bog nije u sili nego u pravdi".

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije kaže da je ova poljana od krvave preobražena u miomirisnu, jer je na njoj postavljen hram.

Medaljom Svetog Georgija eparhija budimljansko-nikšićka odlikovala je jedanaest pojedinaca, donatora i ktitora hrama zaslužnih za njegovu gradnju, a među njima i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Sve naše bitke su gotovo indentične. One su uvek borbe za slobodu. Nikada nisu bile bitke koje su drugome oduzele slobodu. Prepoznajući to, Republika Srpska je učestvovala i ovde sa određenim sredstvima da se ovaj hram završi, kako bi se na trajan način obeležio taj događaj", poručio je Dodik.

Vučedolska bitka je nastavak Kosovske bitke - rekao je akademik Matija Bećković besedeći okupljenom narodu.

"Ako nas neko pita gde smo bili i šta smo radili, zašto smo se borili i koji je smisao tolike izgibije, možemo reći: crkvu smo gradili, a u jednoj crkvi su sve crkve, pa i u onoj koju danas osvećujemo", rekao je Bećković.

Hram Svetog sveštenomučenika Atinogena podignut je od klesanog bilećkog kamena, prilozima brojnih donatora i vrednim radom majstora iz ovog kraja.

Još od samog događaja koji se tu odigrao pre 140 godina, postojala je namera da se na tom mestu podigne spomen-hram, ali iz ovih ili onih razloga to nije dogodilo.

Ova generacija potomaka i poštovalaca vučedolskih junaka to je dočekala, kako kažu, kao veličanstven događaj.

Svečanosti na Vučjem Dolu prisustvovalo je nekoliko hiljada građana Hercegovine i Crne Gore, predstavnik Vlade Srbije Mileta Radojević, predstavnik ruske ambasade iz Podgorice i brojni ugledni gosti.

Predstavnika vlasti Crne Gore nije bilo.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво