Školi u Sarajevu ime po Mustafi Busuladžiću

Skupština Kantona Sarajevo odlučila je da će Osnovna škola "Dobroševići" u opštini Novi Grad nositi ime Mustafe Busuladžića, aktiviste "Mladih muslimana", koji je uoči Drugog svetskog rata i tokom njega otvoreno podržavao profašističke i antisemitske stavove. Jedna ulica u Sarajevu odavno nosi naziv po njemu.

Mustafa Busuladžić bio je pisac i filozof koji je još u vreme Drugog svetskog rata izjavljivao da je "čaršija od Jevreja očišćena", ali da je u njoj ostao "jevrejski zli duh", navodi RTRS.

"Žestoko se borio protiv emancipacije žena, a svaku koja je odmakla dalje iz porodičnog doma i kuhinje - nazivao je pogrdnim imenima", navodi RTRS.

Radio je kao novinar u Rimu, u vreme fašističkog režima. Veličao je Hitlerove ideje o novom svetskom poretku.

Mustafa Busuladžić osuđen je i streljan nakon Drugog svetskog rata.

O davanju imena školi po Busaladžiću odlučio je školski odbor, kaže direktor škole Duran Mrnđić, a on, kako tvrdi, nije upućen u proceduru pošto je na mestu direktora tek od juna meseca.

Direktorka Centra za kulturu dijaloga Sanja Vlaisavljević kaže da ne zna koja bi pozitivna poruka mogla biti data deci koja bi pohađala jednu takvu školu.

"Ovo dakako ni na koji način ne osporava eventualne književne vrednosti koje je Busuladžić imao ili prevodilačke sposobnosti, ali to je nešto sasvim drugo što u ovom slučaju ne bi smelo biti dominantan argument za davanje imena jednoj školi", smatra Sanja Vlaisavljević preneli su banjalučki mediji.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво