Dodik: SDA pokušava da podrije stabilnost BiH

Republika Srpska je u najnovijem izveštaju SB UN optužila Stranku demokratske akcije Bakira Izetbegovića da pokušava da podrije stabilnost i funkcionalnost BiH, te ukazala na postupke vlasti RS koje će preduzeti s ciljem odbrane ustavnih i zakonskih prava u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Republika Srpska je SB UN upoznala sa reformama koje su nužne za evropske integracije BiH.

U propratnom pismu, koje je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio generalnom sekretaru UN Ban Kimunu, navodi se da je Izvešataj upućen sa ciljem da Srpska, kao strana potpisnica Opšteg okvirnog sporazuma o miru u BiH i aneksa koji su njegov sastavni deo, pomogne Savetu bezbednosti UN u predstojećoj debati o BiH.

"SDA pokušava da izazove krizu tako što napada legitimitet Republike Srpske nastojanjima da zabrani obeležavanje dana nastanka Republike Srpske i ozbiljnim pretnjama nasiljem protiv Republike Srpske", naveo je predsednik Dodik.

Ovakvi postupci SDA, ukazao je, deo su šireg obrasca podrivanja stabilnosti i funkcionalnosti BiH, te saradnje između entiteta i konstitutivnih naroda BiH.

Činjenica je, ističe se, da je SDA doprinela tome da se BiH pretvori u utočište džihadista, koji predstavljaju ozbiljnu pretnju po BiH, Evropu i ostatak sveta, preneli su banjalučki mediji.

U drugom delu Izveštaja argumentovano su navedni načini na koje Republika Srpska brani svoja ustavna i zakonska prava po osnovu Dejtonskog sporazuma i drugih zakona s ciljem održavanja ugovorima uspostavljenih političkih struktura i mira.

"Glasači Republike Srpske nedavno su doneli ogromnu pobedu strankama vladajuće koalicije Republike Srpske, čime je poslata snažna poruka podrške Vladi Republike Srpske i njenim politikama, uključujući ekonomske reforme i zaštitu prava koja su Republici Srpskoj data Dejtonskim sporazumom", stoji u pismu.

Isto tako, dodaje se, glasači u Republici Srpskoj nedavno su učestvovali na referendumu o Danu Republike, prazniku Republike Srpske, na kom su se ogromnom većinom izjasnili u prilog zadržavanja postojećeg datuma praznika.

Konstatovano je da, uprkos grozničavim tvrdnjama funkcionera SDA, referendum nije imao nikakve veze sa teritorijalnim integritetom BiH i organizovan je u potpunosti u skladu sa pozitivnim propisima.

"Referendum je bio korak ka izvršavanju odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike iz novembra 2015. godine, koja, kako se detaljno objašnjava u ovom izveštaju, ne može razumno da se tumači kao zabrana Republici Srpskoj da obeležava dan svog osnivanja", naglasio je Dodik.

Objašnjeno je i zašto su nedavno objavljeni rezultati popisa stanovništva u BiH netačni i pravno nevažeći.

U trećem delu Izveštaja naglašena je snažna podrška Republike Srpske integrisanju BiH u Evropsku uniju i ispituju se reforme koje su nužne za kontinuiran napredak.

U svom daljem radu na reformama, čiji je cilj rast privrede i napredovanje na putu evropskih integracija, Republika Srpska traži od članova međunarodne zajednice da poštuju Dejtonski sporazum i podrže lokalne reformske inicijative u BiH.

Predsednik Dodik, na kraju ističe, da je Republika Srpska uverena da BiH može biti stabilan i uspešan deo Evrope pod uslovom da se poštuje njena dejtonska struktura.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво