Glavni odbor DPS-a jednoglasno podržao Markovića za mandatara

Zamenik predsednika DPS-a Duško Marković kandidat je za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore, potvrđeno je na sednici Glavnog odbora DPS-a. Marković je stakao da je sada pred partijom, a pre svega pred novom vladom koju će dominantno činiti DPS, težak i odgovoran posao - da realizuje izborna obećanja.

Glavni odbor Demokratske partije socijalista jednoglasno je danas izabrao zamenika šefa stranke Duška Markovića za mandatara za sastav nove vlade, a lider te stranke Milo Đukanović je poručio da je to bio njegov lični predlog, i da je spreman da sa pozicije lidera DPS-a pruži snažnu podršku budućoj vladi i premijeru.

Duška Markovića je za mandatara sinoć predložilo Predsedništvo SDP-a.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Đukanović je rekao da je Markovića za mandatara za sastav nove vlade predložio, jer je uveren u njegove profesionalne i ljudske kvalitete i u njegovu spremnost da vodi novu vladu, koja će se, kako je rekao, u narednom četvorogištu suočiti sa brojnim izazovima.

Lider DPS i aktuelni premijer je istakao da je siguran u Markovićevu sposobnost da kroz rad vlade do kraja dovede integracione procese Crne Gore u NATO i Evropsku Uniju, unapredi ekonomski rast i standard života, nastavi da obezbjeđuje fiskalnu održivost budžeta, te da nastavi da učvršćuje bezbednost i stabilnost države.

Đukanović je naglasio da će lično, kroz svoj puni politički angažman na čelu DPS-a, pružati snažnu podršku Markoviću i budućoj vladi u svim ovim procesima, kao i da će se posvetiti daljem jačanju partijskih kapaciteta u susret budućim izborima i svim događajima koji predstoje.

Zamenik predsednika DPS Duško Marković je kazao da mu je čast što je predložen za mandatara za sastav nove vlade, te da to doživljava kao novi zadatak koji je pred njega postavila partija.

Marković je istakao da je sada pred partijom, a pre svega pred novom vladom koju će dominantno činiti DPS, težak i odgovoran posao: da realizuje izborna obećanja.

„"Da bi u tome uspeli, prvo i osnovno jeste da ne dozvolimo da se ponove greške koje su nam se događale: ni kada je reč o kadrovskim rešenjima; ni kada je reč o manjku odgovornosti; ni kada je riječ o nekompetentnosti i neodlučnosti u sprovođenju vladinih politika", rekao je Marković.

Kao što znate, kazao je, mi nemamo nedoumica kada je reč o strateškim pravcima: evropske i evroatlantske integracije, veća pravna i bezbednosna sigurnost, više šansi za zapošljavanje pre svega mladih i obrazovanih ljudi, rečju - borba za povećanje životnog standarda svih naših građana.

Istakao je da je to i do sada bilo u fokusu vladinog programa, tako će biti i ubuduće.

"Ali, da bi na svim tim poljima brže i efikasnije postizali rezultate, moramo raditi i više, i stručnije, i odgovornije. Moramo dati šansu upravo takvim kadrovskim rešenjima", kazao je Marković.

Marković se na kraju svog izlaganja zahvalio predsedniku Đukanoviću na godinama iskrenog prijateljstva i profesionalne podrške, kao i na svemu što je učinio i za partiju i za Crnu Goru, presudno doprinoseći obnovi njene državnosti i nacionalnog dostojanstva.

Ko je Duško Marković

Duško Markovića, mandatar za sastav nove crnogorske vlade, široj javnosti je postao poznat kada je 2005. imenovan za direktora Agencije za nacionalnu bezbednost, iako je s početka devedesetih obavljao najviše funkcije u Vladi Crne Gore.

Marković je rođen 6. jula 1958. u Mojkovcu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, 1983. godine, posle čega se zaposlio u pravnoj službi Rudnika "Brskovo", u Mojkovcu.

Godine 1986. imenovan je za sekretara Skupštine Opštine Mojkovac, a na ovoj funkciji bio je do 1989. godine, kada je postao predsednik Skupštine Opštine Mojkovac.

Od 1991. do 1998. bio je generalni sekretar Vlade Crne Gore, a do 1998. takođe i poslanik u Skupštini Crne Gore. Od tada, do 2005. godine obavljao je funkciju pomoćnika ministra unutrašnjih poslova za službu Državne bezbednosti.

Od 2005. do 2010. bio je direktor Agencije za nacionalnu bezbednost, a 2010. je imenovan za ministra bez portfelja u Vladi Crne Gore.

Od tada je bio potpredsednik vlade za politički sistem, unutrašnju i spoljnu politiku i ministar pravde, a od marta 2012. i ministar za ljudska i manjinska prava.

Tokom predizborne kampanje Marković se zalagao da na listi budu zastupljeni i mladi i žene, i da se mora uvažavati realnost.

"Od Crne Gore smo stvorili atraktivnu investicionu destinaciju, a GDP je porastao za tri odsto. Počeli smo mnoge kapitalne projekte, a u programu smo naveli podatke koje preporučuju da građani glasaju za nas na izborima", poručio je tada Marković.

Marković je oženjen i ima troje dece.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара