Linta: Plenković zna da je Tuđman izvršio agresiju na Srbe

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je kao propagandni mit izjavu novog hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o velikosrpskoj Miloševićevoj agresiji na Hrvatsku.

"Plenković dobro zna da je režim Franje Tuđmana izvršio agresiju na Jugoslaviju i Srbe u Hrvatskoj s ciljem stvaranja hrvatske države bez ili sa što manje Srba. Tuđmanova Hrvatska je uspela u ostvarenju svog zločinačkog cilja uz pomoć pojedinih stranih centara moći i ustaške emigracije", naveo je Linta u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Plenković, kaže Linta, nije nikakav moderan evropski političar sve dok ne započne aktivnu borbu za deustašizaciju Hrvatske, poštovanje ljudskih i nacionalnih prava Srba i kažnjavanje svih ratnih zločinaca bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost.

Više puta ponovljen zahtev Plenkovića da Srbija mora da ukine regionalnu nadležnost u suđenjima za ratne zločine je besmislen.

"Srbija je usvojila zakon o regionalnoj nadležnosti za ratne zločine još 2003. godine uz saglasnost međunarodnih organizacija, pre svega Saveta Evrope. Time je Srbija preuzela civlizacijsku obavezu da goni i kažnjava sva lica koja su počinila ratne zločine ili zločine protiv čovečnosti na prostoru bivše Jugoslavije", naveo je Linta.

Linta ističe da deustašizacija Hrvatske podrazumeva, između ostalog, da se novi hrvatski premijer Plenković jasno odredi prema ustaškom pozdravu "„Za dom spremni"“ što dosad nije učinio; da insistira da se krivično gone sve grupe i pojedinci koji šire govor mržnje, koriste fašističke i ustaške simbole i fizički napadaju Srbe; da pokrene incijativu da se iz obrazovnog programa povuku udžbenici u kojima se veliča uloga ustaša i poriču zločini nad Srbima koji se označavaju kao „teroristi“, „agresori“ i „ekstremisti“ a Srbija kao nacistička Nemačka.

Plenković, kaže Linta, treba da se založi da Predsedništvo Hrvatskog sabora ukine skandaloznu odluku da Sabor bude pokrovitelj manifestacije ubijenim ustašama i drugim pripadnicima hrvatske vojske u Blajburgu, da predloži saborskoj većini da ukine penzije koje primaju ustaše više od 20 godina i da zauzme jasan stav da hrvatski zvaničnici ne idu više u Blajburg na poklonjenje ubijenim ustaškim zločincima.

"Sve su to činjenice, kao i mnoge druge koje potvrđuju tezu da je temelj današnje Hrvatske više fašistička NDH, nego antifašistička Hrvatska koja je nastala na odlukama ZAVNOH-a", naveo je Linta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво