Cerar: EU potrebna zajednička imigraciona politika

Slovenački premijer Miro Cerar ističe da, ukoliko ne dođe do efikasne zaštite spoljnih granica i zaštite Šengenskog prostora, propašće sve što je postignuto do sada.

Miro Cerar je, govoreći o slovenačkom iskustvu, rekao da je migrantska kriza pokazala izuzetnu važnost zajedničkog nastupa imigracione politike, pri čemu je potrebno naći "zajednički evropski odgovor" na takve izazove.

"Ukoliko ne dođe do efikasne zaštite spoljnih granica i zaštite Šengenskog prostora, izazvaće se spirala postavljanja kontrola na nacionalnim granicama i propašće sve što smo postigli do sada", rekao je Cerar u Brižu, u Belgiji, učesnicima konferencije mladih o budućnosti Evrope na Evropskom koledžu, prenosi Hina.

"Sve dok ne pronađemo efikasno i zajedničko, dugoročno rešenje pitanja imigracije, sve dotle nećemo moći da se koncentrišemo na važne mere za podsticanje rasta i razvitka, osiguranje radnih mesta i investicija", ukazao je Cerar.

Dodao je da je potrebno pomoći državama na migrantskoj ruti, ali i u stabilizovanju zona u sukobu u evropskom susedstvu.

"Bez obzira na to kako će čvrsta biti spoljna granica Evrope, neće biti mira sve dok ne osiguramo stabilnost u državama odakle dolaze migrantski tokovi", istakao je Cerar.

Prema njegovim rečima, EU se sreće sa najvećim izazovima u svojoj istoriji koji je potkopavaju, navodi Hina.

"Došli smo do tačke kad moramo povratiti poverenje i vratiti se korenima iz kojih je EU izrasla", ukazao je Cerar, dodajući da je potrebno vratiti se vladavini prava, slobodi, demokratiji i ljudskim pravima i slobodama, a zaustaviti porast "otrovnog populizma".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво