Nova vlada u Zagrebu - prilika za bolje odnose sa Srbijom?

Za manje od deset meseci Hrvatska je dobila drugu Vladu koju je podržalo i osam poslanika nacionalnih manjina, među njima i tri srpska. Ta podrška uslovljena je obećanjem da će položaj Srba u Hrvatskoj biti unapređen. Povlači li to sa sobom i unapređenje odnosa dve zemlje?

Umesto političke obespravljenosti politička zastupljenost, dvojezičnost, razvoj sredina u kojima žive Srbi, obnova i stambeno zbrinjavanje povratnika - samo su neka obećanja premijera Hrvatske data na ime podrške koju je dobio od srpske nacionalne manjine.

Premijer Hrvatske je rekao da je ova vlada - vlada koja sluša. Da li će izostanak bivših ministara Hasanbegovića i Kovača, koji se vezuju za radikalniju desnu struju u HDZ-u doprineti da se bolje čuju problemi tamošnjih Srba?

"Promenili su ton i u značajnoj meri omogućili da se čuju stvarni problemi, problemi Srba, i od prošlosti usmerili se ka budućnosti", ističe predsednik SNV-a i potpredsednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Nada se i da će promena tona promeniti prirodu odnosa Srbije i Hrvatske.

"Treba dati priliku i vremena vladi Andreja Plenkovića da pošalje prve značajnije poruke ili da primi značajnije poruke od Vlade Srbije", smatra Pupovac.

Napredak su zaustavile oštre reči razmenjenje prethodnih meseci - toliko oštre da su, pojedini, odnose Srbije i Hrvatske poredili sa onima iz devedesetih.

"Ko kog kaže da sadašnja situacija liči na devedesete, nema pojma o čemu govori ili je ciničan jer se u devedesetim ubijalo. Mi koji smo prošli rat znamo da je u ratu bitna stvar preživeti ili biti ubijen, čim toga nema biće dobro", napominje prof. Žarko Puhovski sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Nova Vlada, za upućene, prilika za novi početak.

Politikolog Dejan Jović smatra da će odnosi biti mnogo civilizovaniji i dodaje da Plenković do sada nije bio poznat po spektakularnim izjavama koje bi izazivale neku reakciju Beograda.

"Ne očekujem novu blokadu, ali je ona uvek moguća - pravila igre EU su takva da svaka zemlja u svakom trenutku može blokirati čak i kad nema nekog jasnog razloga", ukazuje Jović.

Hrvatska se svojevremeno u Saboru obavezala da neće koristiti bilateralne sporove kako bi neku zemlju blokirala na putu ka Uniji. Dok se čeka na otopljavanje odnosa, predstavnici Srba u Hrvatskoj veruju da će već za dva-tri meseca, posle svega dogovorenog, konačno imati bolji status.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво