Demonstranti u Zagrebu tražili raskid Vatikanskih ugovora

Protest "Raskid!4" održan je u Zagrebu, a okupljeni su tražili raskid, kako ističu, štetnih Vatikanskih ugovora kojima se negiraju odredbe Ustava Republike Hrvatske o sekularnosti države, odnosno odvojenosti verskih zajednica od države.

Predstavnici organizatora - Pokreta za sekularnu Hrvatsku, Inicijative "Nisam Vernik", udruženje "Protagora" i "LiberOs", istakli su da je neophodno poslati jasnu i glasnu poruku vlastima da građani Hrvatske žele da budu punopravni građani, a ne potlačena masa o kojoj političari i hijerarhija Katoličke crkve odlučuju daleko od očiju javnosti, donoseći odluke protivne njenim interesima, prenosi Hina.

Poručili su da je došlo vreme za raskidanje "štetnih ugovora sa Svetom stolicom" koji, kako ističu, godišnje uzimaju više od milijarđu kuna i preskupo koštaju hrvatske građane.

Većina hrvatskih građana, navode oni, pretvorena je u građane drugog reda, političari i hijerarhija Katoličke crkve odlučuju o njima sklapanjem tajnih sporazuma protivno interesima većine.

"Vatikanski ugovori omogućuju nejednakost pred zakonom", navode demonstranti, kojih je bilo oko 400.

Zbog Vatikanskih ugovora nismo svi jednaki pred zakonom jer omogućuju kleru privilegovan položaj pred hrvatskim sudovima i u javnim institucijama te sistemsku diskriminaciju grupa koje katolička hijerarhija inače diskriminše - žena i LGBT-osoba, kao i nekatolika, čija deca časove veronauke provode po školskim hodnicima.

Diskriminisani su i svi koji se ne slažu s onim što hijerarhija radi i zastupa, počev od finansiranja vlastitog luksuza novcem osiromašenih hrvatskih građana, poručili su demonstranti.

O intimi, lečenju i telima hrvatskih građana odlučuje nezasluženo privilegovana manjina, a o vaspitanju dece odlučuje debelo povlašćena crkvena hijerarhija, tvrde organizatori.

Hrvatska je sekularna država u kojoj svi građani imaju ista prava i obveze, a verske institucije moraju poštovati zakone, istaknuto je na protestu.

"Ne želimo nastavak netransparentnog finansiranja crkvenih institucija sredstvima iz državnog budžeta i novcem svih građana! Ne želimo obrazovanje u službi verske indoktrinacije! Ne želimo diskriminaciju građana zasnovanu na njihovim stavovima," samo su neke od poruka izrečenih na protestu.

Pitanje vere ili uverenja je lična stvar i izbor svakog pojedinačnog građanina i to pravo bezrezervno podržavamo, no taj izbor treba da ostane u sferi privatnog, a ni jedna vera ili uverenje ne sme biti favorizirano i "podržavljeno" nauštrb drugih građana Hrvatske, poručili su organizatori.

"Zaštititi pluralizam pogleda na svet", jedna je od parola.

Crkva i politički, te društveni život svih nas treba da budu odvojeni i time ne želimo, kako većina misli i govori, da se zabrani religija, već je samo i jedino želimo odvojiti od politike i društvenog života, istakli su demonstranti.

Crkva sebi, zahvaljujući odredbama iz četiri Vatikanska ugovora, daje za pravo da se aktivno i ponekad protivno ljudskim pravima i zakonima Hrvatske meša u sve sfere države i njenih građana, upozorili su demonstranti.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво