Da li je opet počelo raspakivanje Dejtona?

Godinama gurani pod tepih, problemi u funkcionisanju Federacije Bosne i Hercegovine ponovo isplivavaju. Dva od tri naroda nezadovoljna su svojim položajem i, kažu, dominacijom Bošnjaka uz podršku međunarodne zajednice. Lideri SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a Dragan Čović najavljuju da će zajedno sastaviti i Parlamentu proslediti Predlog zakona o Ustavnom sudu BiH.

Razočaran slučajem Mostara, gde se izbori gotovo deceniju odlažu dok to Bošnjacima ne bude zgodno, pa slučajem Stoca gde se izbori ponavljaju, Dragan Čović odlučio je da započne seriju razgovora u Banjaluci sa predstavnikom srpskog naroda, kojem Sarajevo osporava referendumsku odluku o Danu Republike Srpske i pobedu srpskog kandidata na izborima u Srebrenici.

Prvi dogovor je da parlamentu dostave zajednički predlog Zakona o Ustavnom sudu.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručuje da se "ne može na ovaj način".

"Prividno je nestao visoki predstavnik, a Ustavni sud sa tri strane sudije i dva muslimana, Bošnjaka, kreira politički sistem u BiH. I sad se neko treba praviti naivan i blesav da nije tako, a jeste tako", kaže Dodik.

Dodik ukazuje da ne postoji zakon o Ustavnom sudu, već da taj sud "radi po pravilima koje sam donosi".

Tako su u slučaju referenduma srpske i hrvatske sudije glasale za, a protiv Bošnjaci i strane sudije.

Predstavnici Hrvata u BiH nisu zadovoljni ni radom drugih institucija.

Član Predsedništva i lider HDZ-a Dragan Čović kaže da svaki građanin može da vidi kako funkcioniše parlament i da je to "odgovor kako to funkcioniše".

"Mi odavno nemamo parlamentarnu većinu. Ona se formira od tačke do tačke dnevnog reda. Naravno da je to nešto neodrživo, a treba da budete kandidati za EU za godinu dana", kaže Čović.

Milorad Dodik podseća da je uložena apelacija Ustavnom sudu.

"Mi smo uložili apelaciju i tražimo da se ukinu svi organi u BiH privremeno, dok se odluka suda ne donese, i ukinu sve odluke u Federaciji, jer tamo u Domu naroda nema Srba. Nikada nije konstituisana delegacija srpskog naroda, a u Ustavu piše da mora da bude", objašnjava Dodik.

Da li se krenulo u raspakivanje Dejtonskog sporazuma i ka stvaranju trećeg, hrvatskog entiteta?

Upućeni kažu to nije realno, a dogovor tri naroda jedino je rešenje za konfuznu situaciju.

Bivši ambasador Srbije u BiH Ninoslav Stojadinović smatra da nema ni govora o težnjama za razgrađivanje BiH.

"I Srbija i Hrvatska kao garanti tog Dejtonskog sporazuma, a i međunarodna zajednica, to neće dozvoliti", smatra Stojadinović.

Međutim, dodaje Stojadinović, Hrvati vrlo vešto koriste svaku situaciju, svako zaoštravanje odnosa između Bošnjaka i Srba, da ukažu da nemaju entitet, da će možda i oni to potražiti.

"Mislim da su i oni svesni da je to nerealno", kaže Stojadinović.

Ipak, nemir u BiH donosi najava hrvatskog premijera da podržava federalizaciju Bosne i Hercegovine, dok predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović smatra da je vreme za Dejton 2.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво