Dodik i Čović najavili novi zakon o Ustavnom sudu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i hrvatski član Predsedništva BiH i lider HDZ BiH Dragan Čović razgovarali su u Banjaluci o situaciji u BiH nakon lokalnih izbora.

Dvojica lidera su na zajedničkoj konferenciji za novinare najavili formiranje radne grupe za novi predlog zajedničkog zakona o Ustavnom sudu.

Dodik je novinarima rekao da bi to bio prvi zakon takve prirode u BiH - predlog dve partije i dva naroda.

Čović je čestitao Dodiku na rezultatima koje je SNSD ostvario na lokalnim izborima, te izrazio očekivanja da će se uspešna saradnja dve partije nastaviti i intenzivirati.

Istakao je da je u odlučivanju o svim pitanjima u BiH potrebna tesna saradnja sa vlastima Republike Srpske, jer je bez njihovog učešća svaka odluka osuđena na neuspeh.

Najavio je i uži sastanak rukovodstva dve partije.

Predsednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da je nezadovoljan radom vlasti na državnom nivou, posebno srpskih predstavnika iz Saveza za promene u Savetu ministara BiH.

On je posebno kritikovao nesposobnost vlasti na državnom nivou da rešavaju ekonomska i finansijska pitanja u BiH, dodavši da RS ostaje opredeljena za evropske integracije BiH i da je zadovoljan usvajanjem mehanizma koordinacije različitih nivoa vlasti u pregovorima sa EU.

"SNSD nije spremna da uđe u Savet ministara BiH i neće to učiniti, mada su sadašnji predstavnici RS u zajedničkim institucijama BiH potpuno delegitimisani", kazao je Dodik u Banjaluci, posle sastanka s hrvatskim članom Predsedništva BiH i liderom HDZ BiH, Draganom Čovićem.

Dodik je rekao da je Savez za promene pretrpeo poraz na lokalnim izborima, te smatra da su njegovi predstavnici izgubili legitimitet da predstavljaju RS u zajedničkim institucijama BiH.

Dodik je dalje ocenio da je BiH "rovita", da u njoj ima mnogo problema i spekulacija, ali ne i dijaloga.

Govoreći o odnosu Hrvatske i Srbije prema BiH, on je rekao da zvanični Zagreb i Beograd treba da poštuju Dejtonski mirovni sporazum i sve što se narodi u BiH dogovore.

Komentarišući najavljenu neformalnu inicijativu iz SAD o uvođenju još dva distrikta u BiH - Srebrenice i Stolac-Neum, predsednik RS je kazao da je to potpuno neprihvatljivo i da nema šansi za uspeh.

Po njegovim rečima, došlo je do "devalviranja" Dejtonskog sporazuma, ali i Vašingtonskog, kojim je uspostavljena Federacija BiH, čime je naneta šteta ravnopravnosti Hrvata u BiH.

S druge strane, promena Dejtonskog sporazuma, dovelo je do "otimanja" nadležnosti RS, rekao je Dodik, navodeći da su to pitanja o kojima treba da se govori.

Dodik je naglasio da bošnjačka strana pokušava napraviti "slučaj Srebrenica", ističući da to neće biti moguće, jer su u Srebrenici nedavno sprovedeni fer i pošteni lokalni izbori na kojima je pobedio srpski kandidat.

"Potočari, kao mesto tragedije i stradanja, ima da budu poštovani, u procedurama se neće ništa menjati, poštovaće se volja stradalnika i udruženja žrtava, ali će u političkom smislu Srebrenica biti potpuno drugačija priča", ukazao je predsednik RS.

Čović je kazao da hrvatski zvaničnici neće dopustiti stvaranje "slučaja Stolac", niti stvaranje "transfezale prema Jadranskom moru".

On je kazao da je s Dodikom razgovarao o inteziviranju saradnje HDZ i SNSD-om na lokalnom nivou.

Dodik i Čović najavili su da će zajedno pokrenuti inicijativu za donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH, kako bi iz te institucije konačno otišle sudije stranci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи