Štir: Evropeizacija jugoistočne Evrope uključujući i Srbiju

Novi hrvatski ministar spoljnih poslova Davor Ivo Štir izjavio je da Hrvatske želi da bude faktor stabilnosti i da je zainteresovana za evropeizaciju celog prostora jugoistoka Evrope, uključujući Srbiju.

Ministar Štir je rekao da će insistirati na poštovanju evropskih kriterijuma jer država želi da pomogne da se oni postignu.

"U našem je nacionalnom interesu da jugoistok bude stabilizovan i na neki način evropeiziran. Želimo granice mira i stabilnosti da proširimo pa ćemo u tom kontekstu raditi na ovom području", rekao je Štir za HRT. 

Prema njegovim rečima, na jugoistoku Evrope prioritet hrvatske spoljne politike je evropski put Bosne i Hercegovine.

"Mi ćemo se aktivno zauzimati za poštovanje ravnopravnosti svih triju konstitutivnih naroda, a što uključuje i hrvatski narod", rekao je Štir. On je naveo da u nekim delovima Evrope i sveta raste radikalizam i populizam, što u Hrvatskoj nije slučaj.

"Mi smo dobili i ove izbore na evroatlantskoj platformi. To nam daje legitimitet i snagu u našem spoljnopolitičkom delovanju i na jugoistoku Evrope i u srednjoj Europi", rekao je Štir predstavljajući glavne smernice spoljne politike Hrvatske.

Govoreći o izbegličkoj krizi, on kaže da je uspostavljena dobra saradnja sa susedima i da je ona važna, kao i da će Hrvatska nastaviti da se efikasno suočava sa tim problemom.

"Treba i unutar EU raditi na zajedničkom rešenju i bitno je nadzirati granicu između Grčke i Turske", rekao je šef hrvatske diplomatije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи