Specijalni tužilac: Postoje dokazi o terorističkom planu na dan izbora

Crnogorski specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Milivoje Katnić tvrdi da postoje "činjenični dokazi" da je grupa uhapšenih državljana Srbije nameravala da organizuje nasilje na kraju izbornog dana i izvrši druga teroristička dela.

Katnić je u intervjuu podgoričkoj televiziji Vijesti rekao da je plan da se grupa obuče u uniforme crnogorske policije, da uđe u Skupštinu Crne Gore, pa da odatle, u određenoj situaciji, zapuca na građane, što bi, prema planu, izazvalo nasilje širih razmera.

Grupa je, prema navodima Katnića, nameravala da "iskoristi narod, simulacijom da je napadnut od svoje policije".

Na taj način, kako kaže, trebalo je da se "simulira" sukob policije i naroda. Postojala je namera da se oružje podeli i narodu.

Prema njegovim rečima, u pomenuti teroristički plan bilo uključeno više "kriminalnih grupa" čije lokacije još nisu otkrivene.

"Postoje podaci da je više desetina osoba, značajno obučenih, infiltrirano u Crnu Goru", rekao je Katnić.

U međuvremenu je crnogorska vlada od nadležnih državnih organa zatražila da u "maksimalno kratkom roku" dovedu do kraja predmet u vezi s hapšenjem grupe državljana Srbije.

To je, kako je saopšteno, potrebno učiniti da bi se zaštitila država Crna Gora i njeni nacionalni interesi.

U saopštenju se, takođe, navodi da će i premijer Milo Đukanović, "u skladu sa zakonskim ingerencijama, učiniti sve da ovaj slučaj bude doveden do kraja".

Vlada nije prihvatila predlog ministra unutrašnjih poslova, opozicionog predstavnika Gorana Danilovića za smenjivanje direktora Uprave policije Slavka Stojanovića.

Usvojen je zaključak Komisije za kadrovska i administrativna pitanja da, kako je saopšteno, podneseni predlog ne sadrži nijedan od zakonom propisanih razloga za smenjivanje.

Potpredsednik crnogorske vlade Milorad Vujović i ministri Goran Danilović, Budimir Mugoša i Boris Marić, koji nisu pripadnici vladajuće koalicije, glasali su protiv prihvatanja tog zaključka, dok je ministar Raško Konjević, predstavnik Socijaldemokratske partije, bio uzdržan.

Crnogorska policija je 16. oktobra uhapsila grupu od 20 državljana Srbije koji su, kako je saopšteno, nameravali da na kraju izbornog dana izazovu nasilje, radi proglašenja pobede opozicije na izborima.

Grupa je, takođe, kao tvrde tamošnje vlasti, nameravala da liši slobode premijera Mila Đukanovića.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković je ranije saopštio da "prikupljeni dokazi ukazuju na sumnju" da je pomenuta grupa imala terorističke namere.

Od 20 uhapšenih, 14 je zadržano u jednomesečnom pritvoru, a šestoro je pušteno kućama. Među uhapšenima je i bivši šef Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво