Crna Gora, ministar nije obavešten o hapšenju

Imam samo nezvanične informacije o hapšenju 20 osoba iz Srbije, uključujući Bratislava Dikića, kaže ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Goran Danilović. Navodi da je "zaobiđen s informacijom o tom hapšenju", ali tvrdi da iza toga ne stoji nijedan politički subjekt iz Crne Gore. U toku je saslušanje 20 državljana Srbije.

"Nisam dobio nijednu informaciju. Ali sam zabrinut ako je u zemlju došlo 20 ljudi da na dan izbora pravi haos. Tražio sam sastanak sa direktorom policije ali sam dobio odgovor da je na terenu", rekao je Danilović, koji, prema crnogorskim analitičarima, važi za bliskog opoziciji, za razliku od direktora policije.

Takođe, on se zapitao ko ima pravo da njega zaobiđe sa tom informacijom.

Danilović je dodao da će neko morati da odgovara za to.

"Naša policija će morati da uspostavi komunikaciju sa organima Srbije da se što pre ovo razreši. Jedino što znam je da nijedan politički subjekt u Crnoj Gori ne stoji iza ovoga", rekao je Danilović, prenosi portal CdM.

Ministar je dodao i da se baš juče desilo da padne video-sistem koji na granici registruje ko ulazi u zemlju.

Danilović je pozvao lidere političkih partija da zbog sigurnosti ne pozivaju građane da se okupljaju na ulicama Podgorice nakon glasanja.

Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo saopštilo je da je "plan kriminalne organizacije" koju čini 20 državljana Srbije osumnjičenih za terorizam, "bio lišavanje slobode premijera Crne Gore" Mila Đukanovića nakon završetka današnjih parlamentarnih izbora, prenosi RTCG. 

Inače, u toku je saslušanje 20 državljana Srbije koji su uhapšeni u Crnoj Gori, a policija traga za još jednom osobom.

"Osnovano se sumnja da je početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori formirana kriminalna organizacija, s ciljem uticaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori. Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vreme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namerom da proglase izbornu pobedu određenih političkih partija", prenosi RTCG saopštenje tužilaštva.

Tužilaštvo CG: Plan bio lišavanje slobode premijera

"Takođe se sumnja da je plan kriminalne organizacije bio lišavanje slobode premijera Crne Gore", navodi se dalje u saopštenju.

Kako se ističe, s ciljem realizacije navedenog plana organizator grupe, B. D., juče je u ranim jutarnjim satima došao u Crnu Goru sa namerom dalje realizacije kriminalnog plana i komandovanja naoružanim licima u nameri da zauzmu Skupštinu Crne Gore i druge državne institucije.

"Osumnjičeni su, prema dobijenim uputstvima i kriminalnom planu, privatnim vozilima došli u Podgoricu, gde su se radi nastavka realizacije kriminalnog plana rasporedili u najmanje tri grupe. Članovi kriminalne organizacije dobijali su uputstva da raspodele unapred pripremljeno oružje radi dalje realizacije kriminalnog plana", navodi se u saopštenju tužilaštva.

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, službenici Specijalnog policijskog odeljenja i Uprave policije lišili su slobode organizatora i članove ove kriminalne organizacije u trenutku kada su pošli da provere unapred pripremljeno skriveno skladište i dopremljeno oružje i municiju, kaže se u saopštenju.

U toku postupka utvrđeno je da su kriminalnu organizaciju, osim lica koja su lišena slobode, činila i lica na čijoj se identifikaciji i lišavanju slobode intenzivno radi, kažu iz Tužilaštva.

Uhapšeni su: B. D. (1970), K. H.(1977.), V. B.(1995.), N .Đ.(1995.), S. V.(1991.), G. K.(1999.), B. K.(1976.), L. Đ. (1998.), B. M. (1955.), M. D.(1957.), D. M. (1976.), S. Đ.(1964.), A. Č. (1983), A. A. (1974.), N. Đ. (1982.), S. Ć.(1979.), D. S.(1974.), M. A.(1990.), I. M.(1980.) i P. A.(1977.)

Crnogorski portal Analitika navodi da se "na čelu te grupe, prema osnovanim sumnjama, nalazi kontroverzni Bratislav Dikić, bivši šef srpske Žandarmerije", a o njegovom hapšenju je prethodno javila Televizija Pink M.

Direktor crnogorske policije Slavko Stojanović potvrdio je danas da je prethodne noći uhapšeno 20 osoba iz Srbije, dok se za jednim licem traga, a zbog sumnje da su na teritoriji Crne Gore počinili krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i krivično delo terorizam.

Oni su, kako se sumnja, ušli u Crnu Goru i imali nameru da prvo preuzmu automatsko oružje, a potom da večeras izvrše napade na instutucije sistema, policiju i predstavnike državnih organa, ne iskučujući mogućnost napada na visoke državne zvaničnike.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара