Grabar Kitarović sa Junkerom o Hrvatskoj i regionu

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je u Briselu da je sa predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom razgovarala o stanju u Hrvatskoj, očekivanjima od nove Vlade, stanju u Bosni i Hercegovini, kao i odnosima sa susedima. Grabar Kitarović je rekla da je s Junkerom razgovarala i o potrebi promene Dejtonskog sporazuma.

Predsednica Hrvatske je tokom sastanka sa Žan Klod Junkerom izrazila "posebnu zabrinutost poslednjim zbivanjima i trendovima" u BiH.

"Zamolila sam Junkera i uopšte Komisiju da se više usredsedi na BiH i da se toj državi pomogne ne samo u procesu reformi na putu u članstvo EU, nego u uređenju države kako bi zaista sva tri naroda, naravno u našem slučaju prvenstveno smo zainteresovani za poziciju hrvatskog naroda, kako bi svi bili zaista ravnopravni na celoj teritoriji BiH", rekla je hrvatska predsednica.

Što se tiče nedavnog referenduma u Republici Srpskoj, navela je da je stav Komisije da je taj referendum ilegalan i protivan Dejtonskim ugovorima.

Grabar Kitarović je rekla da je s Junkerom razgovarala i o potrebi promene Dejtonskog sporazuma.

"Lično smatram da je Dejtonski sporazum i ovako i onako već izmenjen. Brojnim amandmanima na ustav BiH odmakli smo se od tog Dejtona. Nužno je sad usredsrediti se na to šta se dogodilo i koliko su ti amandmani uticali na eroziju upravo konstitutivne jednakosti tri naroda u BiH, jer, ponavljam, BiH je specifična država. U njoj nisu jednaki samo svi građani, nego i tri konstitutivna naroda. Barem bi trebalo da budu", rekla je hrvatska predsednica.

Kazala je i da veruje "da će u tom smislu pokrenuti i razgovore i inicijativu sa SAD", prenela je Hina.

Grabar Kitarović je rekla da je Junkeru objasnila da Hrvatska nije blokirala pregovore sa Srbijom.

"Imala sam potrebu da pojasnim gospodinu Junkeru malo pobližže o čemu je bilo reč, s obzirom da se stvarao taj utisak kako Hrvatska blokira Srbiju radi bilateralnih pitanja. Rekla sam da se bilateralnih pitanja zapravo ozbiljno i stvarno nismo ni dotakli. Izrazili smo žželju da ih rešimo i izvestila sam i o svojim kontaktima i dogovoru s predsednikom vlade Aleksandrom Vučićem u Srbiji, zajedničkoj deklaraciji i nekim konkretnim koracima koje on lično jeste preduzeo u Srbiji u cilju reššavanja i statusa hrvatske manjine", rekla je predsednica Hrvatske.

Posebno je istakla pitanje nestalih iz rata u Hrvatskoj.

"To treba konačno zaključiti i povući crtu. Rekla sam Junkeru da su tu i druga, bilateralna pitanja, kao ššto je pitanje granice ili regionalno pitanje arhiva i slično, koja će se pojavljivati tokom pregovora i da je najbolji način reššavanja paralelni bilateralni dijalog između Hrvatske i Srbije, u kojem ćemo pronaći reššenja, kako za pitanje univerzalne jurisdikcije, i naravno svih drugih", rekla je Grabar-Kitarović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи