Doskocil: Trenutno bez pomoći za Srbiju na granicama

Ministar odbrane Austrije Hans Peter Doskocil trenutno je odbacio zahteve Srbije i Bugarske za podršku u zaštiti granica usled izbegličke krize iz zakonskih razloga.

To na osnovu aktuelne pravne situacije nije moguće, objasnio je Doskocil u izjavi agenciji APA povodom posete Beogradu.

Trenutno nije planirano upućivanje austrijskih vojnika u Bugarsku, dok Srbiji nije potrebna podrška u ljudstvu na granici niti je to moguće po Ustavu Srbije, rekao je Doskocil.

Srbiji je, kako je ukazao, neophodna finansijska i tehnička pomoć i u tim oblastima zatražila je zvanično podršku Austrije.

Kaže i da stavljanje na raspolaganje tehničke opreme, kao što su uređaji za noćni nadzor, zbog trenutne zakonske situacije nije moguće.

Za to bi bilo neophodno promeniti zakone, kao što je planirani "bezbednosni paket" koji austrijska vlada namerava da usvoji.

"Moramo biti u mogućnosti da brže reagujemo", poručio je Doskocil.

Austrijska vlada planira da izmeni zakon o upućivanju, čime bi se olakšalo upućivanje austrijskih vojnika u inostranstvo, čak i ako ne postoji međunarodni mandat, i ako se ne radi o humanitarnoj delatnosti.

Obrazlažući nedavno donetu odluku o upućivanju 75 vojnika na mađarsko-srpsku granicu, Doskocil je istakao da se radi o humanitarnom zadatku, jer oni neće delovati operativno.

Istovremeno, kaže da planovi za slična upućivanja vojnika trenutno ne postoje.

Usvajanje "bezbednosnog paketa" trajaće najmanje do februara ili marta i do tada se Doskocil nada da će doći do zaštite spoljne granice EU uz mešovitu misiju vojske i policije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво