Novo brojanje srebreničkih glasova u Sarajevu

Nastavlja se brojanje glasova sa pet biračkih mesta u Srebrenici, ali će to ovog puta biti u Sarajevu a ne u zgradi srebreničke opštine, odlučila je Centralna izborna komisija BiH. Prethodno je Opštinska izborna komisija u Srebrenici saopštila da će nastaviti sa radom. Poslaćemo posmatrače u Sarajevo, poručuje srpski kandidat za načelnika Mladen Grujičić.

Centralna izborna komisija BiH je na hitnoj sednici odlučila da izborni materijal sa pet biračkih mesta u Srebrenici prenese u Sarajevo, gde biti ponovno prebrojani.

Ovakva odluka je doneta većinom glasova članova CIK.

Izborni materijal će iz Srebrenice u Sarajevo biti prenet u subotu, 8. oktobra, uz pratnju policije, preneli su BiH mediji.

Srpski kandidat za načelnika Srebrenice Mladen Grujičić najavio je da će srpski blok u Sarajevo poslati posmatrače.

Grujičić je za RTRS rekao da je za srpski blok nebitno gde će glasovi biti prebrojavani, u Srebrenici ili Sarajevu.

Važno je, dodao je, da se to obavi uz poštovanje zakonskih procedura.

Inače, Opštinska izborna komisija je odlučila da nastavi sa radom, nakon sinoćnog zasedanja iza zatvorenih vrata.

Članica opštinske izborne komisije Srebrenica Nada Milovanović rekla je ranije za RTRS da bi Komisija trebalo da donese odluku da li će se u Srebrenici ili u Centralnoj izbornoj komisiji Sarajeva ponovo brojati glasovi za pet spornih biračkih mesta.

Članovi Opštinske izborne komisije Srebrenica sinoć nisu postigli dogovor o otvaranju vreća i prebrojavanju listića sa pet birališta, što im je odobrila Centralna izborna komisija BiH.

Nezvanično se saznaje da su bošnjački članovi komisije želeli da se ti listići broje u prostorijama CIK-a u Sarajevu, a srpski da se brojanje obavi u Srebrenici.

Grujičić: Bošnjaci, nemate nijedan razlog za brigu

Srpski kandidat za načelnika Srebrenice Mladen Grujičić, uveren u svoju pobedu na lokalnim izborima, poručio je Bošnjacima i svim građanima tog grada da nemaju razloga za brigu, te da je spreman da ode u Memorijalni centar u Potočare, ako će to, kako je rekao, doprineti da Srebrenica krene napred.

Grujičić je potvrdio da se u Srebrenici dogodio zločin, ali je dodao da kvalifikacije tog zločina treba ostaviti sudovima.

"Zločin je nesporan, to niko neće da ospori i ja sam i rekao da uvažavam i poštujem svaku žrtvu koja se dole desila, a sve kvalifikacije koje proističu iz tog zločina ostavimo da vreme pokaže i meni neće biti problem da prihvatim bilo kakvu kvalifikaciju", rekao je Grujičić.

U međuvremenu, aktuelni načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković tvrdi da je pobednik lokalnih izbora u toj opštini još neizvestan i prebacuje protivkandidatu Mladenu Grujičiću da je odgovoran za podizanje tenzija u tom gradu od trenutka kada je proglasio pobedu u izbornoj noći.

"Ja ne želim to da uradim, jer to nije istina, niti želim reći da sam pobednik, jer se posle toga razočaraju... A srpski kandidat je to uradio i ubedio Srbe da je pobednik", rekao je Duraković i zapitao - šta će se dogoditi ako se ispostavi drugačije.

Srebrenica je, kaže Duraković za Tanjug, mesto kojem treba pristupati sa puno senzibiliteta, a "politička mudrost mora nadvladati lične sujete i animozitete".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво