Policija u zgradi opštine Srebrenica, odobreno ponovno brojanje glasova

Pripadnici srebreničke policije mešovitog nacionalnog sastava nalaze se u zgradi opštine Srebrenica, saopštio MUP RS, koji demantuje da je reč o specijalnim snagama. Prethodno su opštinu obezbeđivali pripadnici CJB Bijeljina, koji su napustili zgradu. Povod za dodatno policijsko obezbeđenje je prijava kandidata koalicije Zajedno za Srebrenicu Mladena Grujičića da je ispred kuće pronašao vreću sa sumnjivim izbornim materijalom, javlja specijalni izveštač RTS-a. CIK BiH odobrila OIK-u u Srebrenici da otvori vreće sa glasačkim listićima sa pet biračkih mesta i kontrolnim brojanjem utvrdi rezultate izbora.

MUP Republike Srpske demantovao je izjave člana i predsednika Opštinske izborne komisije iz Srebrenice, Suada Arnautovića i Nermina Alivukovića, koji su izjavili da su u zgradi te opštine prisutni pripadnici tog ministarstva i saopštio da su pripadnici bijeljinskog CJB napustili zgradu, a da se tamo sada nalaze srebrenički policajci mešovitog nacionalnog sastava.

Portparolka Centra javne bezbednosti Bijeljina Aleksandra Simojlović ranije je u izjavi za N1 rekla da je dodatna policija u Srebrenici raspoređena zbog preventive, "kako ne bi došlo do narušavanja stanja sigurnosti".

Član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović rekao je da je saznao za ulazak specijalne policije RS u prostorije Opštinske komisije u Srebrenici, i da je izborni materijal pod njihovom kontrolom.

Kandidat koalicije Zajedno za Srebrenicu Mladen Grujičić rekao je za RTS da nije video specijalnu policiju već dodatno obezbeđenje.

"Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Republike Srpske nisu angažovani, niti su prisutni na području opštine Srebrenica. Na području ove opštine i u zgradi opštine Srebrenica angažovani su pripadnici Jedinice za podršku CJB Bijeljina i Policijske stanice Srebrenica, mešovitog nacionalnog sastava, koji ne 'drže pod kontrolom izborni materijal, već ga obezbeđuju još od trenutka kada je stigao u Srebrenicu", navodi se u saopštenju MUP-a Republike Srpske.

Nakon što su pripadnici CJB Bijeljina napustili zgradu opštine, predsednik Opštinske izborne komisije Nermin Alivuković rekao je da se ne radi o specijalcima već o Jedinici za podršku.

Policijskoj stanici Srebrenica prijavljeno da su iz zgrade opštine Srebrenica dan nakon nedeljnih izbora oko 22 sata iznesene dve vreće koje su radnici Javnog komunalnog preduzeća odvezli na ćubre, stoji u saopštenju.

Na đubrištu u Kazanima, kod Srebrenice, pronađena je vreća sa izbornim materijalom, a o svemu navedenom je obavešten dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Bijeljina. Uviđajem je utvrđeno da se ne radi o izbornom materijalu osetljivog sadržaja, što su potvrdili i članovi OIK-a.

Odobreno kontrolno brojanje glasova

U međuvremenu, Centralna izborna komisija BiH odobrila je Opštinskoj izbornoj komisiji Srebrenica da vreće sa glasačkim listićima sa pet biračkih mesta otvori i kontrolnim brojanjem utvrdi rezultate izbora, potvrđeno je Srni u CIK-u.

"Reč je o biračkim mestima na kojima nije bilo moguće otkloniti matematičko neslaganje rezultata pri unosu u aplikaciju za unos i obradu izbornih rezultata, bez otvaranja vreća", objasnila je portparolka CIK-a Maksida Pirić.

Opštinska izborna komisija Srebrenice je ranije zatražila odobrenje od CIK-a BiH da zbog navodnih propusta u popunjavanju zapisnika sa četiri biračka mesta budu otvorene vreće sa izbornim materijalom sa tih birališta i da se ponovo prebroje listići i uporede rezultati.

Nada Milosavljević, članica OIK-a, kaže da postoji rok od 72 sata da se izvrši ponovno brojanje glasova na tim biračkim mestima.

Policija čuva izborni materijal sve vreme i to je normalna stvar u svim opštinama, kaže Nada Milosavljević.

Mladen Grujičić je izjavio da očekuje da će glasovi iz Srebrenice biti prebrojani do petka.

"Ne mislim da će taj rok biti poštovan i za glasove koji dolaze izvan Srebrenice", rekao je Grujičić.

Načelnika ćemo dobiti u nekom određenom periodu, ni mi to ne znamo, rekao je Grujičić za RTS. Prema njegovim rečima, situacija u Srebrenici je mirna, ljudi su se vratili normalnom životu i, dodaje, nepotrebna prašina se diže u medijima.

"Mi svi zajedno treba ovde da živimo i posle izbora. Bio sam u školi, gde je takođe sve u redu", rekao je Grujičić.

Do srede uveče obrađeno je 88,89 odsto glasova za izbor načelnika opštine Srebrenica, i prema tom rezultatu, koji je objavila Centralna izborna komisija, Mladen Grujičić, kandidat Koalicije srpskih stranaka, osvojio je 2.312 glasova više od svog protivkandidata, Ćamila Durakovića, aktuelnog načelnika opštine Srebrenica.

U igri su još uvek neobrađeni glasovi sa tri biračka mesta, glasovi u odsustvu i oni koji stižu iz inostranstva, a njihov uticaj na konačni rezultat se dvojako tumači.

"Mi smo to sve sabrali, oduzeli i bez obzira na to šta dođe u tim vrećama, ne može se promeniti rezultat", rekao je Grujičić.

Dosadašnji načelnik Ćamil Duraković kaže da je veoma rano da se prejudicira rezultat izbora i nije mu jasno zašto se krenulo u objavljivanje pobeda.

Rok za dospeće glasova poštom iz dijaspore istekao je u ponoć. Pravo glasa, u odsustvu onih koji glasaju poštom, ukupno ima oko 3.300 građana.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво