Srebrenica, oprečne informacije o ponovnom brojanju glasova

Rezultati izbora već su manje-više poznati u celoj BiH, ali ne i u Srebrenici i Stocu, a pitanje da li će i kada biti ponovnih prebrojavanja glasova mediji različito interpretiraju. CIK je juče objavio rezultate sa 88,89 odsto biračkih mesta, prema kojima je kandidat koalicije "Zajedno za Srebrenicu" Mladen Grujičić osvojio 3.957 glasova a aktuelni načelnik Ćamil Duraković 1.645 glasova.

Agencija Anadolija  javlja da veruje da će do kraja dana Opštinska izborna komisija Srebrenice dobiti odobrenje za otvaranje vreća sa određenog broja biračkih mesta, dok portal Kliks navodi da su zahtevi za ponovno prebrojavanje glasova preuranjeni.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine će Opštinskoj izbornoj komisiji Srebrenica odobriti otvaranje izbornih vreća za ponovno prebrojavanje glasačkih listića, kako bi se, kontrolnim brojanjem, utvrdile eventualne nepravilnosti u dosada objavljenim rezultatima lokalnih izbora sprovedenih u nedelju, 2. oktobra.

Ovu infromaciju, navodi ta agencija, potvrdila je portparolka CIK-a BiH Maksida Pirić.

Očekuje se da će CIK narednih dana, kako se navodi, objaviti preliminarne rezultate lokalnih izbora.

S druge strane, sarajevski portal Kliks je javio da će utvrđeni izborni rezultati uslediti tek kad se objedine rezultati sa redovnih biračkih mesta, biračkih mesta za glasanje u odsustvu, glasovi iz dijaspore, putem mobilnog tima, i rezultati glasanja na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Tek nakon što Centralna izborna komisija BiH objavi utvrđene izborne rezultate, a prema Izbornom zakonu mogu u roku od tri dana biti podneti zahtevi za ponovno brojanje i to isključivo pod uslovima i na način propisan tim aktom.

Centralna izborna komisija BiH trenutno objavljuje preliminarne rezultate i zbog toga je preuranjeno podnositi zahteve za ponovno brojanje.

U skladu sa pomenutim zakonom Centralna izborna komisija BiH ceni da su ove informacije značajne za birače, učesnike u izbornom procesu i sam izborni proces, te ih stoga objavljuje i putem javnih elektronskih medija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара