Ubedljivo vođstvo Grujičića u Srebrenici, prednost više od 2.300 glasova

Centralna izborna komisija BiH objavila je nove podatke o rezultatima izbora u Srebrenici. Prednost jedinstvenog kandidata srpskih stranaka za načelnika Srebrenice Mladena Grujičića nad Ćamilom Durakovićem uvećana je na 2.300 glasova. Opštinska izborna komisija traži uvid u glasove sa četiri biračka mesta.

Kandidat koalicije "Zajedno za Srebrenicu" Mladen Grujičić sa 3.957 glasova ubedljivo vodi ispred aktuelnog načelnika Ćamila Durakovića, koji je osvojio 1.645 glasova, podaci su Centralne izborne komisije.

Na osnovu podataka sa 88,89 odsto obrađenih biračkih mesta, Grujičića podržava 70,46 odsto birača, a Durakovića 29,29 odsto birača.

Na internet stranici CIK-a objavljeno je da su do 13.47 obrađeni podaci sa 24 od ukupno 27 biračkih mesta u Srebrenici.

Konačni rasplet situacije u Opštini Srebrenica o tome ko će u naredne četiri godine biti načelnik ove lokalne zajednice doneće glasovi birača koji su glasali u odsustvu i putem pošte, a kojih je ukupno 3.299.

Centralna izborna komisija će zaključno sa današnjim danom primati koverte birača iz inostranstva, koje na sebi budu imale poštanski žig slanja od 2. oktobra.

Inače, pravo da glasa na nedeljnim lokalnim izborima za opštinu Srebrenica putem pošte (iz inostranstva) imalo je 1.596 birača, a u odsustvu njih 1.703.

Ti glasovi će biti brojani u Glavnom centru za brojanje glasova i biće pridruženi onim sa redovnih biračkih mesta čija je obrada u toku.

Opštinska izborna komisija traži uvid u glasove

U zgradu Opštine Srebrenica i u Opštinsku izbornu komisiju jutros su došli i članovi biračkih odbora sa preostala četiri, navodno sporna, biračka mesta. Traže da im predsednik OIK-a Nermin Alivuković objasni zašto nisu objavljeni podaci sa njihovih biračkih mesta.

"Sve je urađeno kako treba i pobeda Grujičića se ne dovodi u pitanje", rekao je predsednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović.

Ipak, Opštinska izborna komisija je zatražila od CIK-a odobrenje da, zbog navodnih propusta u popunjavanju zapisnika sa četiri biračka mesta, vreće sa izbornim materijalom sa tih birališta budu otvorene i ponovo se prebroje listići i uporede rezultati.

Predsednik te komisije Nermin Alivuković rekao je novinarima da zbog tih propusta podaci sa pomenutih birališta nisu uvršćeni u preliminarne rezultate izbora u toj opštini i da je zbog toga došlo do zabune.

Reč je o razlici u podacima objavljenih rezultata za načelnika Opštine nakon prebrojavanja listića na biralištima posle zatvaranja biračkih mesta i podacima od juče, kada je OIK objavio prekontrolisane zapisnike i ustanovio da je došlo do propusta na nekim biračkim mestima.

Alivuković je istakao da će na ponovno brojanje biti pozvani članovi biračkih odbora i posmatrači koji su na dan izbora i prilikom prebrojavanja glasova i potpisivanja zapisnika bili na tim biračkim mestima.

Jedno od biračkih mesta sa koga još nisu objavljeni rezultati bilo je u srebreničkom Kulturnom centru, prenela je RTRS, pozivajući se na Srnu.

Predsednica biračkog odbora sa tog birališta Jelena Tešić rekla je da su u tom objektu bila dva birališta i da je sve proteklo uredno.

"Na redovnom biračkom mestu sve je bilo uredno i tu je Mladen Grujičić dobio 296, a Ćamil Duraković 177 glasova. Sačinili smo zapisnik, posmatrači su prisustvovali i sve je prošlo bez problema", rekla je Tešićeva, ističući da čuva kopiju zapisnika.

Kaže da joj nije jasno zašto nije prihvaćen zapisnik i rezultat sa tog biračkog mesta.

Prema njenim rečima, na drugom biračkom mestu, broj 105B000, u istom objektu, glasalo se "lično" i u zapisniku je navedeno da su evidentirani potpisi 30 birača, kojima je uručen isti broj glasačkih listića, a da je prilikom brojanja utvrđeno da nedostaju dva listića, što je navedeno u zapisniku.

"Na tom biralištu Duraković je dobio 19, a Grujičić devet glasova. Nije mi jasno zbog čega se spori rezultat sa ova dva biračka mesta, jer nije ništa nepoznato i u zapisnicima je sve pedantno konstatovano, a izborni materijal uredno dostavljen u OIK", istakla je Tešićeva.

Navela je da je spremna da prisustvuje novom brojanju glasova sa tih birališta.

Opštinska izborna komisija u Srebrenici juče je objavila preliminarne rezultate izbora za načelnika te opštine, prema kojima zajednički kandidat srpskih stranaka Mladen Grujičić ima 1.003 glasa manje nego što je ta komisija objavila u nedelju uveče, javio je RTRS.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво