Duraković: Pristajemo na sve, osim da Grujičić bude načelnik

Aktuelni načelnik Srebrenice Ćamil Duraković ne priznaje poraz na nedeljnim lokalnim izborima, čeka zvaničan rezultat i poručuje da su Bošnjaci spremni na sve, osim da srpski kandidat Mladen Grujičić bude načelnik tog grada.

Ćamil Duraković se, gostujući na regionalnoj televiziji N1, požalio da noćas nije bilo mnogo spavanja u Srebrenici zbog skandiranja, kako je rekao, "one strane".

Nije mu, kaže, jasno zašto je izborni štab zajedničkog srpskog kandidata Mladena Grujičića proglasio pobedu i objašnjava da ništa još nije gotovo, da to i građani znaju i da bi na kraju on mogao zadržati tu poziciju i u drugom mandatu.

Na pitanje šta će značiti za Srebrenicu ukoliko Grujičić, koji ima značajnu prednost u odnosu na njega, zvanično pobedi, Duraković kaže: "Grujičić je svojim primerom pokazao da je devijantna osoba. On je prisustvovao ovom skupu gde su u pripitom stanju slavili pobedu i bojim se da osoba njegovog kalibra nije spremna preuzeti Srebrenicu", rekao je Duraković.

Ponovio je da je kampanja za Grujičića vođena u Srbiji, da ju je vodio lider srpskih radikala Vojislav Šešelj, te da je sinoćnje slavlje u Srebrenici organizovala upravo Srpska radikalna stranka.

Duraković je komentarisao šta je to što će biti drugačije u pogledu obeležavanja 11. jula ako pobedi Grujičić, rekavši da je to “planetarni događaj” i da ne veruje da će biti narušavanja tog datuma, ali kaže da je uveren da će Bošnjaci koji žive u Srebrenici proteklih 13 godina imati veliki problem.

Kako kaže, Bošnjaci će imati problem zbog "psihološkog efekta" i niko neće moći da spreči njihov odlazak iz Srebrenice u većem broju.

Tvrdi da je na izborima bilo neregularnosti i da je više od 50 odsto glasova došlo iz Srbije, te da su upravo ti glasovi veliki jaz između njega i srpskog kandidata.

"Nelogično je da su sve srpske stranke koje su dale podršku dobile 3.500 glasova, a Mladen 4.350 glasova. Postoji razlika od hiljadu glasova u korist Grujičića i moramo to preispitati, i, po mojim uverenjima, bojim se da je došlo do određenih malverzacija, ali ćemo sačekati da CIK to preispita i objavi konačne rezultate za Srebrenicu, kako bismo mogli pravno reagovati", rekao je Duraković.

A o šansama da se izbori u Srebrenici ponove, kaže: "To može CIK da odluči i ne treba ništa prejudicirati. Spremni smo na sve osim na činjenicu da Grujičić bude načelnik Srebrenice, jer se pokazao neprimerenim i bojim se da ne bi bio zrela osoba da vodi ovu opštinu, ali treba biti demokrata i ne treba osporavati činjenicu ako bude izabran".

Ako Grujičić i zvanično pobedi, Duraković kaže da će sve analizirati da će pokrenuti političku odgovornost onih koji su doprineli tome da Bošnjaci izgube Srebrenicu.

Ima, kaže, informaciju i da su bošnjački glasači "trgovali" za svoje pozicije, ali ne i za njegovu, načelničku.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво