Mađarski referendum nije uspeo, Orban predlaže promenu ustava

Referendum o odbacivanju prihvata migranata po EU kvotama u Mađarskoj nije uspeo jer je izašlo oko 43 odsto upisanih birača. Nacionalna izborna kancelarija je saopštila da je 98,2 odsto izašlih glasalo protiv migrantskih kvota i da referendum nije uspeo zbog nedovoljne izlaznosti. Premijer Viktor Orban nazvao referendum izvanrednim i najavio amandman na ustav. Orbanova politika mržnje je propala, ocenjuje opozicija.

Prema prvim zvaničnim rezultatima, na osnovu skoro 100 odsto izbrojanih glasova, na referendum je izašlo oko 43 odsto upisanih birača. Da bi referendum o odbijanju evropskih kvota bio važeći, na njega mora da izađe najmanje 50 odsto plus jedan od ukupno 8,27 miliona mađarskih birača.

Vladajuća stranka u Mađarskoj Fides, koja je raspisala referendum očekujući negativne rezultate, zadovoljna je što se većina izašlih na glasanje izjasnila protiv migrantskih kvota. Tri miliona i 250 hiljada ljudi je reklo "ne" kvotama, a tek oko 55 hiljada je glasalo "za". Broj nevažećih listića iznosi oko šest odsto.

Nacionalna izborna kancelarija je saopštila da je 98,2 odsto izašlih glasalo protiv migrantskih kvota i da referendum nije uspeo zbog nedovoljne izlaznosti.

Prethodno je Fides saopštio da je, prema njihovim izlaznim anketama, na referendum izašlo oko 45 odsto upisanih birača.

Mađarski premijer Viktor Orban je nazvao referendum izvanrednim i dodao da je broj onih koji su glasali za odbacivanje migrantskih kvota premašio broj onih koji su glasali za ulazak Mađarske u EU 2004. godine.

Takođe je najavio amandman na ustav.

"Ostvarili smo veliki rezultat. Danas smo krenuli na dugačak put. Napravili smo prvi, najznačajniji korak. Na tom putu nas čekaju teške borbe i sukobi. Nakon slavlja treba da uradimo dve stvari. Prvo, da volju naroda pretočimo u zakone. Narednih dana ću predložiti parlamentu izmene Ustava", rekao je Orban.

Istakao je da "volju naroda treba ugraditi u najviši pravni akt zemlje".

"Druga bitna stvar je da današnju važnu odluku valorizujemo u Briselu", rekao je Orban na prvom obraćanju javnosti posle referenduma.

Poručio je da EU ne može da prisili njegovu zemlju da primi migrante, te da moraju da uzmu u obzir rezultate glasanja. Istakao je da će "ovo oružje biti dovoljno jako i u Briselu".

Zamenik mađarskog premijera Žolt Šemjen je rekao da je Vlada zadovoljna jer je najveći broj izašlih birača glasao protiv evropskih kvota.

"To će biti velika politička podrška mađarskoj vladi da se bori u Briselu", rekao je Šemjen na konferenciji za novinare posle zatvaranja glasačkih mesta.

Vladajuća stranka Fides smatra da joj rezultat daje mandat da se bori protiv migrantskih kvota, a portparol vlade Zoltan Kovač je izjavio da vlada i parlament imaju dužnost da preduzmu akcije na osnovu rezultata referenduma, budući da su građani jasno stavili do znanja šta misle.

Opozicija kritikuje Orbana 

Politika mržnje mađarskog premijera Orbana je propala, ocenili su zvaničnici opozicione mađarske partije Dijalog za Mađarsku (PM) pred pristalicama koje su se okupile ispred zgrade Parlamenta, javlja MTI.

"Nehumana i bezosećajna vlada Viktora Orbana će pasti", smatra Timea Sabo iz rukovodstva te stranke. Ona je rekla da će stranka PM zatražiti od stranaka koje pripadaju takozvanoj "demokratskoj opoziciji" da počnu pripreme za preliminarne izbore krajem oktobra. 

Portparol radikalne nacionalističke mađarske stranke Jobik je izjavio da se čini da je Orban "izgubio" i da se "neodgovorno kockao sa Mađarskom." 

Glasanje na referendumu o obavezujućim evropskim kvotama za prihvat migranata je završeno u 19 sati na svih 10.331 izbornih mesta.

Kako prenosi agencija MTI, biračima koji su čekali u redu ispred birališta je omogućeno da glasaju i posle 19 sati.

Pitanje postavljeno na referendumu je bilo: "Da li želite da EU ima mogućnost da propiše obavezno premeštanje nemađarskih građana u Mađarsku, čak i bez dozvole Parlamenta?". 

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво