Održan referendum u Mađarskoj o migrantima

Mađari su glasali na referendumu o prihvatu migranata. Registrovano je 8,27 miliona glasača, a cenzus je 50 odsto upisanih birača plus jedan.

U Mađarskoj je održan referendum o prihvatanju migranata kojim premijer te zemlje Viktor Orban želi da zvanično dobije podršku građana za protivljenje evropskom sporazumu o raspodeli tražilaca azila. Glasalo se do 19 časova.

Kako je javio izveštač RTS-a, prema podacima koje je saopštila Državna izborna komisija od 17.30, na referendum je izašlo 39,88 odsto upisanih birača.

Do 15 časova izašlo je 30,66 odsto upisanih birača. Najveći odziv do tada zabeležen je u županiji Vaš (35,45 odsto), a najmanji u Boršod-Abauj-Zemplen (28,58 odsto).

U Budimpešti je 27,38 odsto glasača izašlo na referendum do 15 časova.

Očekuje se da preliminarni rezultati referenduma u Mađarskoj budu poznati večeras oko 22 časa.

Predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban je rekao da nije bitno da li će izaći 50 posto upisanih birača već da oni koji izađu kažu da su protiv primene migrantskih kvota koje zagovara Brisel.

Pitanje postavljeno na referendumu je "da li želite da EU ima mogućnost da propiše obavezno premeštanje nemađarskih građana u Mađarsku čak i bez dozvole Parlamenta".

Registrovano je 8,27 miliona glasača, a cenzus je 50 odsto upisanih birača plus jedan.

Očekuje se da će većina izašlih birača glasati protiv evropskog plana, na šta poziva Orban, mada ni izdaleka nije izvesno da će izaći dovoljan broj birača uprkos do sada nezabeleženom naporu vlasti da pozove građane preko bilborda, oglasa i ličnih pojavljivanja ministara i poslanika širom zemlje.

Rezultati referenduma nisu obavezujući i još nije jasno šta će vlada raditi u slučaju da referendum uspe i građani se izjasne protiv programa prihvata migranata, a ova tema je svakako značajna za prikupljanje političkih poena.

Tehnički troškovi referenduma, uključujući štampanje materijala i proizvodnju glasačkih kutija, iznose 4,9 milijardi forinti (17,8 miliona dolara), a vlada najavljuje da će nakon glasanja otkriti koliko je potrošila na bilborde i medijske kampanje, mada preliminarni podaci nagoveštavaju da je trošak dostigao najmanje 13 milijardi forinti (47,3 miliona dolara).

Kroz Mađarsku je prošle godine pošlo 400.000 migranata na putu ka Zapadnoj Evropi, a mađarska oštra politika, koja je na meti kritika u Evropi jer uključuje ograde i proterivanja, dala je rezultat i smanjila priliv.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво