Pupovac: Manjine žele bolje uslove života za sve

Zastupnik u Hrvatskm saboru Milorad Pupovac je, u svojstvu predsednika Srpskog nacionalnog veća, reagovao na odjeke njegove izjave o tome da u državnim preduzećima i javnim službama nema dovoljno predstavnika manjinskih zajednica i da je to zahtev koji je ispostavljen u pregovorima o formiranju nove vlade sa HDZ-om.

"Neki su mediji priču stavili u kontekst toga da Srbi žele fotelje. Suprotno činjenicama, počeli su da podgrejavaju antimanjinsku atmosferu u javnosti", rekao je Pupovac istakavši da ne govori samo u ime Samostalne demokratske srpske stranke, već i u ime drugih zastupnika manjinskih stranaka u Hrvatskoj.

Predsednika Srpskog nacionalnog veća je naglasio da im nije bila namera da reaguju na mnogobrojne komentare povodom te izjave, ali da, kada su, kako je rekao, videli kakve razmere je to poprimilo, odlučili su da sazovu konferenciju za novinare.

Pupovac je naveo da razgovori između predstavnika manjina i HDZ-a i dalje traju, ali još uvek ne o kadrovima, već o poboljšanju kvaliteta života pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj, pre svega u ruralnim područjima gde, kako je naveo, u mestima sa većinskim srpskom stanovništvom ni danas nema vode, ni struje, puteva ni zapošljavanja.

"Mi u našoj komunikaciji s javnošću i HDZ-om nemamo kodiranu komunikaciju - jednu za javnost, a onda iza toga druga. Mi to nemamo. Da smo imali, onda to što smo rekli nakon konsultacija s Grabar Kitarović ne bismo rekli", rekao je predsednika Srpskog nacionalnog veća, preneo je portal Indeks.

Istakao je da sa partnerima žele da razgovaraju o stvarnim, velikim i značajnim problemima života Srba u Hrvatskoj.

"To je pitanje vode, struje, puteva, zapošljavanja, razvoja za sve - bili oni Hrvati ili Srbi. A kad o tome već razgovaramo kako će se to izvesti, to je prirodno. To će raditi državne institucije, ali ne kako su do sada, nikako ne jednoetničko zapošljavanje ili neravnopravnost između sredina u kojima živi jedna grupa građana, i u kojima živi druga grupa građana", poručio je Pupovac.

Predsednika Srpskog nacionalnog veća je upozorio da želi da prekine isključenost manjina iz donošenja odluka, jer je cena isključenosti visoka i dugotrajna.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво