Odbačena krivična prijava protiv Stanimirovića zbog ratnog zločina

Osiječko Županijsko državno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu novinarke Karoline Vidović Krišto i istoričara Josipa Jurčevića protiv predsednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića za ratni zločin protiv ratnih ranjenika i bolesnika i civilnog stanovništva, navodeći da nije potvrđena sumnja da je Stanimirović počinio zločine za koje se tom prijavom tereti.

"Analizom prikupljenih podataka i dokaza nije potvrđena osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio navedena krivična dela, niti bilo koja druga krivična dela za koja se progon preduzima po službenoj dužnosti, i zato je krivična prijava protiv njega odbačena", navodi tužilaštvo, prenosi Hina.

Krišto i Jurčević su krivičnom prijavom Stanimirovića teretili da je 2. maja 1991. u Borovu Selu aktivno učestvovao u mučenju i ubijanju 12 hrvatskih policajaca, kao i da je u oktobru 1991. u Tovarniku učestovovao u odvođenju ranjenog hrvatskog vojnika, nakon čega je ubijen.

Sumnjičili su ga i da je 20. novembra 1991. u vukovarskoj bolnici, nakon pada grada, učestvovao u odvođenju ranjenika iz bolnice, i 18. novembra 1991. u Lovasu u odvođenju meštana u minsko polje kako bi ga očistili od mina, nakon čega su pripadnici srpskih snaga u njih pucali i ubili 21, a ranili 14 osoba.

Tužilaštvo navodi da je ispitan Stanimirović, veći broj svedoka očevidaca, obavljen je uvid u spise krivičnih predmeta vođenih protiv počinitelja ovih događaja, pribavljena dokumentacija od Haškog suda i srpskog Tužilaštva za ratne zločine.

Inače, Krišto i Jurčević su kaznenu prijavu protiv Stanimirovića podneli u julu 2013. godine, navodeći kako priloženi opis i mesta počinjenja zločina i imena relevantnih svedoka govore kako je reč o osnovanim sumnjama da se radi o najtežim povredama humanitarnog prava, odnosno ratnim zločinima.

Stanimirović je i ranije odbacivao optužbe za ratne zločine i nazivao ih medijskom hajkom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво