Karan: Poziv za saslušanje svima u RS, a ne samo Dodiku

Predsednik Komisije za sprovođenje referenduma o Danu RS Siniša Karan rekao je da je sa formalno-pravnog aspekta potpuno bespredmetno da Tužilaštvo BiH uputi poziv za saslušanje predsedniku RS Miloradu Dodiku zbog održavanja referenduma.

"Poziv za saslušanje trebalo je da bude prosleđen ili Narodnoj skupštini RS, koja je donela odluku o sprovođenju referenduma ili Republičkoj komisiji, a nikako predsedniku RS", istakao je Karan sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

Rekao da predsednika RS nema u procesnom smislu, jer je on više kao predsednik Republike dao političku podršku jednom takvom procesu.

"I ne samo on, već apsolutno svi u Republici Srpskoj. Po tom osnovu svi bi mogli dobiti taj poziv ako je uopšte upućen", kaže Karan.

Objasnio je da Tužilaštvo BiH u slučaju neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH, koja je konačna i obavezujuća, može reagovati tek nakon dopisa, odnosno obaveštavanja Ustavnog suda da neka odluka nije sprovedena i ko tu odluku nije sproveo.

"Oni taj dopis nemaju", istakao je Karan, podsetivši da se danas održava plenarna sednica Ustavnog suda BiH, na kojoj pretpostavlja da će biti razmatrano i to pitanje, kao i pitanje svih 95 drugih odluka Ustavnog suda BiH koje nisu provedene.

Ustavni sud BiH, prema njegovim rečima, mora da da nalog u ovom smislu - obaveštenje Tužilaštvu BiH da bi se pokrenuo takav postupak, a tog obaveštenja nema.

"Ako je bilo ko iz Tužilaštva BiH uputio predsedniku RS poziv po tom osnovu - u formalnom smislu grdno je pogrešio", zaključio je Karan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара