Cipras: Do kraja godine pozitivan ishod u pregovorima o dugu

Grčki premijer Aleksis Cipras je izjavio da do kraja godine očekuje pozitivan ishod u pregovorima o ublažavanju tereta duga zvanične Atine.

Tokom parlamentarne debate Cipras je rekao da svi podaci govore da su ne samo prihodi na dobrom kursu, već i da su od trećeg kvartala 2016. godine ušli u ciklus pozitivnog rasta, prenosi agencija Rojters.

"Očekujemo da će se u 2017. godini privredni rast približiti stopi od tri odsto", naveo je grčki premijer.

Javni dug Grčke je, kako navodi Rojters, jednak 176 odsto njenog BDP-a, a međunarodni kreditori su obećali da će razmotriti načine na koji bi se grčki dug mogao učiniti održivim.

Grčki parlament je sinoć usvojio nove mere štednje koje su tražili kreditori, uključujući i ubrzavanje privatizacije malih komunalnih preduzeća.

Za nove reforme glasalo je 152 od ukupno 293 prisutna poslanika, izjavio je zamenik predsednika Jorgos Varemenos nakon parlamentarne rasprave.

Glasanje je otvorilo put za isplatu zajma Atini u iznosu od 2,8 milijardi evra, koji je blokiran od juna kada je Grčka počela pregovore sa svojim kreditorima.

Novi zakon predviđa reorganizaciju tržišta električne energije, ubrzanje programa privatizacije i upravljanje nenaplativim kreditima.

Ranije ovog meseca, međunarodni poverioci su nastavili reviziju grčkih javnih finansija nakon što je premijer Cipras izjavio da je "raskol između EU i MMF-a odlagao napredak u pokušajima da se 'odblokira' tranša od 2,8 milijardi evra iz paketa pomoći", navodi AFP.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво