Cvijanović: Izetbegović jedini izvor nestabilnosti u BiH

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je najveći i jedini izvor nestabilnosti i destrukcije u BiH i regionu bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i politika koju on sprovodi.

Željka Cvijanović kaže da je zahvaljujući upravo takvoj politici Izetbegovića, pred kojom međunarodna zajednica zatvara oči, došlo do opšte radikalizacije u BiH.

"Jer im je lakše da se obračunavaju sa imaginarnim temama i lažnim pretnjama umesto da se bave stvarnim problemima i pretnjama po bezbednost i suživot u ovoj zemlji", odgovorila je Cvijanovićeva na pitanje Srne da prokomentariše Izetbegovićevu retoriku i njegovu tvrdnju da će predsednik Republike Srpske Milorad Dodik "završiti kao Gadafi", prenela je RTRS.

Ona je ocenila da je zanimljivo da ti isti stranci uvek imaju po neki komentar na retoriku Milorada Dodika, ali zapaljivu retoriku Bakira Izetbegovića ne vole da komentarišu.

Premijerka Srpske je istakla da je politika Bakira Izetbegovića pretnja za svakoga ko je drugačiji po veri i naciji, ko drugačije misli i ko ne prihvata da sprovodi njegovu političku nacionalističku platformu.

Istakla je da je on čovek prošlosti koji priča o Evropi samo zato što to stranci vole da čuju, a u suštini je najveći opstrukcionista multietničnosti i suživota u BiH.

"Entitet na čijem prostoru je Bakir Izetbegović izabran za člana Predsedništva BiH je oaza diskriminacije, segregacije i bezakonja. U tom entitetu postoji totalna segregacija u školskom sistemu, ali i mesta i zajednice koje žive svoj život izvan dodira važećih zakona i po običajima koji nikad nisu upražnjavani na prostoru zemlje koju on navodno želi održati kao multietničku", konstatovala je Cvijanovićeva.

Ona je ocenila da je sramota za jednog političara tog kalibra da u entitetu na čijem prostoru je biran na najvažnije pozicije postoje obrazovne ustanove koje funkcionišu po principu "dve škole pod jednim krovom".

Cvijanovićeva je naglasila da je to primer najsramotnije diskriminacije i razvrstavanja hrvatske i bošnjačke dece, a jednako je otužna i činjenica da taj lažni borac za multietničnost nikad nije omogućio srpskoj deci u tom entitetu da izučavaju nacionalnu grupu predmeta.

Ona je navela da se Izetbegovićeva "multietnička velikodušnost" ogleda u tome što se deci kojoj je uskraćena nacionalna grupa predmeta ponudi da im se u školske knjižice upiše "srpski jezik" iako im je bilo uskraćeno da ga izučavaju.

"Ma šta Bakir Izetbegović i političko Sarajevo govorili o Republici Srpskoj, ovaj naš, kako oni vole da kažu, 'manji entitet' ih je nadrastao. U Republici Srpskoj obrazovni sistem je integrativnog karaktera, ovde se deca u školama ne razvrstavaju po nacionalnosti, a u više od 20 škola u Srpskoj bošnjačka deca izučavaju nacionalnu grupu predmeta, a tamo gde se problemi pojave, oni se rešavaju", podsetila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je primer diskriminacije u entitetu u kojem je Bakir Izetbegović izabran za člana Predsedništva BiH i to što tamo godinama ne uspeva da se formira klub srpskih delegata u Domu naroda FBiH zbog sistemske opstrukcije multietničnosti, ali ni to ne brine strance.

"Mostar je 'iščašen' iz izborne sfere, ali ni to nikog ne brine, a desetine nesprovedenih odluka Ustavnog suda BiH na prostoru FBiH pokazuje da u tom entitetu stoluje diskriminacija, selektivnost i potpuno ignorisanje pravosudne institucije u koju se zaklinju jer je 'dejtonska'", konstatovala je premijerka RS.

Cvijanovićeva je ocenila da retorika Bakira Izetbegovića produkuje tenzije i ugrožava međunacionalne odnose u BiH i da je njegova politika jedina stvarna pretnja stabilnosti, bezbednosti i multietničnosti.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво