Janša: Cerarova vlada je vlada bez kičme

Najveća slovenačka opoziciona stranka SDS uložila je u parlamentarnu raspravu interpelaciju protiv vlade premijera Mire Cerara, a njen lider i bivši premijer Janez Janša ocenio je da je Cerarova vlada najlošija od svih koje je Slovenija imala od osamostaljenja.

"To je vlada koja zastupa državnu administraciju, ali je to vrlo slabašna i loša vlada, vlada bez kičme, vlada kojom vladaju lobiji i interesne grupe, a ponekad i administracija iz Brisela", rekao je Janša, predstavljajući interpelaciju i njen smisao na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Prema slovenačkom ustavu, 10 poslanika može podneti interpelaciju protiv vlade, pa se onda tokom parlamentarne rasprave govori o njenom radu, a opozicija može nakon toga zahtevati da se glasa o poverenju vladi.

Janša, čiji su zastupnici dali potpise za interpelaciju, naveo je da ustavnu mogućnost o glasanju o poverenju vladi ne želi da iskoristi, a u tom bi slučaju morali sami da predlože kandidata za novog predsednika vlade koji bi zemlju, u slučaju da dobije natpolovičnu većinu glasova poslanika, vodio do novih izbora, prenosi Fena.

Janša je naglasio kako očekuje da će vlada i njena većina u parlamentu nastojati da otežu sa odlukom kad će parlament o interpelaciji raspravljati, ali da bi to svakako trebalo da se obavi do kraja ove godine.

Janša Cerarovu koalicionu vladu smatra neuspešnom i tvrdi da ništa bitno nije učinila u dve prve godine svog mandata, kao i da ne bi bilo iznenađenje ako bi do godine usledili novi prevremeni izbori, navodi Fena.

Cerar je u subotu, nakon što je opozicija najavila svoj potez, izjavio kako je reč o paušalnom i neopravdanom napadu na njegovu vladu koja je stabilizovala zemlju politički i ekonomski i da Janšina stranka želi postići političke efekte u trenutku kad je sam razmišljao da opoziciji predloži saradnju, kako bi se zemlja lakše suočila sa izazovima i reformama koji su u društvu potrebni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара