Moskva: Referendum u RS nije usmeren na podrivanje Dejtona

Moskva je protiv veštačke politizacije referenduma o Danu Republike Srpske (RS) i uverena je da taj korak ni u kojoj meri nije usmeren na podrivanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine (BiH), rečeno je agenciji "Beta" u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

"Istupamo protiv veštačke politizacije tog pitanja. Gledamo na izražavanje volje građana u Republici Srpskoj 25. septembra u kontekstu realizacije širokih punomoćja dva entiteta zemlje, predviđenih Dejtonskim sporazumom, uključujući i one koji se tiču utvrđivanja praznika", naveli su u ruskom Ministarstvu.

U Ministarstvu spoljnih poslova su naveli da "pozitivno" ocenjuju održavanje referenduma bez incidenata, uz "relativno visok" odziv birača, od preko 55 odsto.

"Uvereni smo da taj korak ni na koji način nije usmeren protiv teritorijalne celovitosti BiH i njene decentralizovane ustavne arhitekture, utvrđene Dejtonskim sporazumom", naveli su u MSP Rusije.

U Ministarstvu ukazuju da zato smatraju "kategorički nedopustivim" mogućnost da Visoki predstavnik u BiH primeni "bonska punomoćja" u odnosu na proceduru priznavanja rezultata referenduma u RS.

U tesnoj saradnji sa stranama u Bosni i sa partnerima u okviru Saveta za primenu Dejtonskog sporazuma, Rusija radi na početku konstruktivnog unutarbosanskog dijaloga, o svim temama osetljivim za BiH, naveli su u MSP Rusije.

"Zalažemo se za opšte korišćenje ustavno-pravnih i političko-konsultativnih mehanizama koji postoje u BiH. Ne vidimo alternativu pregovaračkom traženju čvrstih rešenja o aktuelnim pitanjima u BiH", rekli su agenciji Beta u ruskom MSP.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво