Dodik: Ne bojim se hapšenja

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je izjavio da se ne plaši hapšenja zbog održavanja referenduma i da je zadovoljan što je glasanje o Danu RS prošlo bez problema.

"Ja nisam zadužen da se bojim. To je više za pokriće onih koji nisu uspeli da zaustave referendum," rekao je Dodik gostujući na televiziji N1, odgovarajući na pitanje da li se plaši hapšenja posle najave tužilaštva da mu je upućen poziv za saslušanje zbog neizvršavanja Odluke Ustavnog suda BiH.

Dodik je konstatovao da je referendum prošao bez incidenata, rekavši da mogu odahnuti i organizatori referenduma o Danu RS jer niko nije uhapšen niti smenjen zbog kršenja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i zabrane referenduma.

Odbacio je i ranije optužbe o kojima se spekulisalo, poput onih o vili na Dedinju ili zlatu, rekavši da se u svim tim događajima ne može naći krivična odgovornost.

"Činjenica je da u ovom vremenu nije protiv Milorada Dodika izrečena nijedna presuda. Moj jedini prekršaj je prekoračenje brzine," rekao je Dodik.

Država se, kako je rekao, ne može napraviti na hapšenjima iz političkih razloga.

"Da li će se država BiH napraviti tako što nekoga hapse iz političkog razloga? To se nikad nije desilo da se jedna država tako napravi," rekao je Dodik.

Mnogi su, kako je dodao, napadali RS.

"Prošao sam mnoge teške situacije i nikada nisam uvažavao silu, ali sam bio svestan onoga što branim. Kao što i sada branim pravo jednog naroda da donese odluku koja nikom ne smeta, osim nekolicini birokrata," rekao je predsednik RS.

"Drugi u BiH pristaju da im se stranci petljaju" 

Na konstataciju da su neki likovali što je od ruskog predsednika Putina dobio samo "moralnu podršku" za referendum, Dodik je rekao da je to potpuno "banalizovana priča", jer se radi o susretu sa čovekom koji predstavlja jednu od najmoćnijih zemalja sveta, čiju je naklonost pokušavao dobiti kako bi ohrabrili ruske kompanije da ulažu u RS.

"Putin je rekao da je to naša stvar i da međunarodna zajednica nema prava da se petlja u unutrašnje stvari zemlje koja je međunarodno priznata. Međutim, drugi u BiH pristaju da im se stranci petljaju. Putin mi je zaželeo sreću na referendumu i na izborima, " naveo je Dodik.

Na pitanje da li je njegov krajnji cilj otcepljenje RS, Dodik je rekao da je politika deo uzročno-posledičnih odnosa, a da su sve ove godine pokazale da BiH nema unutrašnjih kapaciteta da funkcioniše.

"Bošnjačka javnost očekuje da će visoki predstavnik doneti odluke nauštrub jednog naroda. Nisu svi spremni da žive u takvoj situaciji. Dodik je uvek radio sve po zakonu i to mi je do sada spasilo glavu," kazao je Dodik.

On misli da BiH može održati svoj okvir, ali je, kako kaže, legitimno da RS želi što veću autonomiju.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво