Hoće li opasti tenzije posle referenduma u RS?

Referendum je očitao volju srpskog naroda, a pošto su rekli svoje, prva posledica izjašnjavanja za Dan RS je poziv na saslušanje Milorada Dodika. U Tužilaštvu BiH referendum je postao predmet.

"Ovde nema krivične odgovornosti, nema krivičnog dela. Morali bi da uhapse čitavu Skupštinu. A pošto je Skupština to inicirala, očigledno bi morali da uhapse čitav narod. Naravno da to neće moći", kaže predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Kao i kada je zakazan, a dan pošto je održan, za Bakira Izetbegovića referendum je kršenje Dejtona, jer se ne poštuju odluke Ustavnog suda. Očekuje da se odgovorni suoče sa posledicama jučerašnjeg glasanja. Kakve bi one mogle da budu, ne zna ni opozicija u RS koju je Milorad Dodik, po pitanju referenduma, uspeo da pridobije.

"Dan Republike je potpuno jasan. Sekularni praznik i jedan od pet sekularnih praznika koje obeležava RS. Po toj logici i Dejtonski mirovni sporazum i praznik Dejtona koga obeležavaju samo Srbi u BiH bi trebalo da bude zabranjen, jer je to i Aranđelovdan", kaže predsednik NDP-a Dragan Čavić.

Nije Dodik, međutim, ubedio i deo međunarodne zajednice. Valentin Incko najavio je i mogućnost sankcija.

"U ovom političkom friziranju, volja svih aktera političkog života se adresira samo na Dodika i od njega se pravi žrtva. Istovremeno, on politički profitira, a vraća procese demokratizacije unazad, ali onda i odnose u BiH. Bilo bi pogrešno i pogubno donositi takve vratolomne odluke, kažnjavati pojedince, probudilo bi neku vrstu inata", smatra Đorđe Vuković sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci.

Ambasada SAD razmatra posledice održanog referenduma. EK u međuvremenu saopštava da referendum nema zakonsku osnovu.

"Mene čudi stav EK. Ja ne vidim da je to akt koji će imati bilo kakvu primenu sem političke", kaže profesor Ustavnog prava i bivši sudija Ustavnog suda Krstan Simić.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара