Doskocil: Samit u Beču doneo rezultate

Ministar odbrane Austrije Hans Peter Doskocil negira tvrdnje da Samit o izbegličkoj krizi, na kojem je u subotu u Beču učestvovalo deset premijera zemalja duž balkanske rute i Nemačke, nije doneo rezultate, ističući da postoji uspeh u vezi dve teme.

Doskocil je, gostujući u emisiji austrijske državne televizije ORF, preneo kao uspehe da je balkanska ruta zatvorena i da je fokus sada na zaštiti spoljne granice, na civilnom, vojnom i policijskom nivou.

Prema njegovim rečima, veoma je važno uključiti zemlje Višegradske grupe u rešavanje problema izbegličke krize, a posebno kada je reč o raspodeli tereta migranata.

Zaštita spoljne granice EU, kako je dodao, predata je Fronteksu, a od hot spotova i vraćanja izbeglica je previše očekivano.

Doskocil smatra da je Fronteks preopterećen, te je neophodno da se uspostave jasne strukture za zaštitu spoljne granice.

Kada je reč o sporazumu EU i Turske, Doskocil navodi da je to srednjeročno ispravan put, ali dugoročno Evropa ne sme biti zavisna od Ankare.

Model koji postoji sa Turskom, prema njegovim rečima, trebalo bi uspostaviti i sa Afrikom.

Doskocil naglašava da bi trebalo uspostaviti centre za rešavanje molbe za azil izvan Evrope.

Poslanica italijanske Demokratske partije Laura Garavini zatražila je evropsku solidarnost.

Evropa je pre tri godine gledala u stranu i ostavila na cedilu Italiju i Grčku, kritikovala je Garavini dodajući da rešenje ovog problema nije nacionalno pitanje.

Granice na moru nije lako obezbeđivati, naglasila je Garavini dodajući da je doneta odluka o evropskoj obalskoj straži, ali ona još ne postoji.

Poslanik u Evropskom parlamentu i lider opozicije u slovačkoj skupštini Rihard Sulik ocenio je da bi raspodela izbeglica u Evropi predstavljala poziv krijumčarima.

Zahtevi za azil trebalo bi razmatrati izvan EU, predložio je Sulik.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво