Izetbegović: Dodik će proći kao Sadam, Gadafi i Milošević

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović ocenio je da je referendum o Danu Republike u RS inat Milorada Dodika, kome predviđa, kako je rekao, "sudbinu Sadama Huseina, Muamera Gadafija, Slobodana Miloševića".

Bakir Izetbegović filozofski konstatuje da je sutra novi dan, odnosno 26. septembar, i misli da reakcija međunarodne zajednice neće izostati.

"Mislim da će se postupno desiti reakcija međunarodne zajednice. Gledali smo kako Sadam Husein, Gadafi, Milošević prkose i kako to izgleda", rekao je Izetbegović za regionalnu televiziju N1.

Izetbegović smatra da se na ovaj način ne može odnositi prema SAD, EU, Venecijanskoj komisiji, Ustavnom sudu, OHR, PIK-u, a da to, kako je rekao, nema svoje posledice.

Braniće se, kaže, i ustavnopravno uređenje BiH, a međunarodna zajednica će braniti autoritet.

Izetbegović, koji je pokrenuo celu priču o zabrani 9. januara kao Dana RS, kaže da su Dodik i oni koji su ga pratili u ovome izašli iz jedne, kako je rekao, zakonske zone u jednu protivzakonitu i protivustavnu poziciju.

"Dobišli smo jedan novi inat koji prelazi sve granice. Viđali smo to u poslednjih nekoliko decenija od srpskih i srbijanskih vođa i videli smo kako se to završšava. Ovo nije prvi iracionalni inat. Ti ljudi vuku konopac dok ne pukne, a onda naravno padnu na leđa".

Na pitanje da li očekuje sankcije za organizatore referenduma, predsedavajući Predsednišštva BiH smatra da reakcija ne može da izostane.

"To je tako eklatantan primer kršenja Dejtonskog sporazuma, suprotstavljanja odlukama Ustavnog suda BiH, krššenja Krivičnog zakona BiH. Samo je pitanje kada će ona uslediti i kakva će biti", rekao je Izetbegović.

Smatra da Milorad Dodik vodi sebe i one za sobom u izolaciju.

Izetbegović je prokomentarisao i današšnju izjavu predsednika RS, koji je rekao da oni koji žžele da hapse mogu da uhapse referendum.

"Ne možže se hapsiti celi referendum, ali mogu oni koji su narod nagovorili da idu u tom smer", rekao je Izetbegović.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се