Srušen bugarski spomenik na Kajmakčalanu

Grupa makedonskih novinara uništila je spomen-ploču u Bugarskom memorijalnom centru na Kajmakčalanu jer je, kako navode, ilegalna, piše portal "Novinite". Premijer Bugarske Bojko Borisov kaže da će oni koji uništavaju bugarske spomenike snositi posledice.

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije navelo je da je spomenik, postavljen u maju ove godine, ilegalan i da Bugarska mora poštovati međunarodne procedure za izgradnju spomenika na tuđoj teritoriji.

Skoplje, međutim, već mesecima nije izašlo sa zvaničnom izjavom da je spomenik ilegalan. 

Bojko Borisov je rekao da će oni koji su uništili spomenik snositi posledice, a reakciju Minstarstva spoljnih poslova Makedonije burno prokomentarisao.

"Kada im bude bila potrebna pomoć, neće je dobiti. Nismo čekali da nas neko pita za pomoć, odmah smo poslali vodu i hranu kada su bile poplave u Skoplju i Tetovu i svi su bili zadovoljni. U sredu je vlada odobrila 150.000 evra finansijske pomoći za sve njih. Da li je to što zaslužujemo od našeg suseda? Da li to utiče na naše odnose? Da li će pomoći Makedoniji da uđe u EU? Sutra ćemo mi biti ti koji ćemo glasati za njihov ulaz u EU", rekao je Borisov.

Bitka na Kajmakčalanu je vođena u septermbru 1916. godine, kada je prva srpska armija uz velike gubitke uspela da zauzme vrh Sveti Ilija na visini od 2.524 metara, odgurujući Bugare prema Mariovu, gde je potom postavljena nova linija odbrane.

Bitka je ostala zapamćena u istoriji po velikom broju žrtava koje je pretrpela srpska vojska i po nadmorskoj visini na kojoj je vođena.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво