Reagovanja na referendum o Danu RS

RS pokazala da je sposobna da organizuje referndum čak i kada je suočena sa opstrukcijama, ocenila je premijerka Srpske Željka Cvijanović. Predsednik parlamenta RS Nedeljko Čubrilović očekuje da će tenzije opasti, a nepotrebna retorika nestati. Poslata loša poruka pošto građani Distrikta Brčko moraju da glasaju izvan RS, smatra lider SDS-a Mladen Bosić. Opozicija u Federaciji BiH: Referendum najveći atak na stabilnost države od Dejtona.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je posle glasanja, da je zadovoljna činjenicom da je RS uspela da oraganizuje referendum o danu tog entiteta i pokaže da je sposobna za to čak i onda kada je suočena s brojnim opstrukcijama.

"Iskoristila sam svoje pravo i obavezu prema RS-u ", rekla je ona novinarima posle glasanja, ocenivši referendumski dan kao uspešan.

Cvijanovićeva očekuje da će sve proteći u najboljem redu i u demokratskoj atmosferi.

Predsednik parlamenta RS Nedeljko Čubrilović rekao je da očekuje da će tenzije opasti, a retorika koja je bila nepotrebna, nestati.

"Mislim da je ovaj proces koji se odvija u BiH previše zaokupirao pažnju i političara i građana. Imamo dosta problema na koje moramo da se koncentrišemo",ocenio je Čubrilović i dodao da se nada da će izlaznost građana biti velika.

Čubrilović je rekao da ne za šta će nakon referendum preduzeti visoki predstavnik Valentin Incko kada je reč o najavljenim sankcijama, ali zna da NSRS radi po zakonu i poštuje zakonske propise".

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović glasao je na glasačkom mestu u Istočnom Sarajevu. Rekao je da će 9. januar uvek biti vezan za lidere SDS, čiji je član od 1990.

"Ne verujem u lažne patriote. Uvek sam voleo RS i kada joj je bilo najpotrebnije. Oni koji su danas glasni, da joj zatreba verovatno bi prvi pobegli", rekao je Šarović, preneo je sarajevski portal Kliks.

S obzirom na to da je održavanje ovog referenduma zabranjeno odlukom Ustavnog suda BiH, Šarović kaže da će se sve znati nakon njegovog održavanja.

Predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić glasao je jutros na referendumu u opštini Donji Žabar na glasačkom mestu predviđenom za glasače iz Brčko Distrikta.

"Očekujem da će članovi i simpatizeri SDS-a glasati na referendumu zato što ga je raspisala Narodna skupština RS kao najviša demokratska institucija RS", rekao je Bosić nakon glasanja.

Lošim je ocenio to što Srbi iz Distrikta Brčko nisu mogli da glasju kao ostali građani RS, jer se time, kako je rekao, šalje loša poruka.

Agencija Fena je javila da Bosić glasao na nepotvrđenom glasačkom listu pošto nije nađen na glasačkom spisku za referendum. 

Predsednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić, koji je glasao u Banjaluci, istakao je da je Republika Srpska istorijska činjenica koju niko ne može promeniti.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić rekao je je povodom dešavanja u vezi sa referendumom u RS da su građani BiH pametniji od svih političara i da je siguran da neće nasesti na političke provokacije.

Penzionisani general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak smatra da održavanje referenduma je potvrda da Republika Srpska ne poštuje odluke Ustavnog suda iako su u njemu i predstavnici RS.

U Beogradu je glasala nekadašnja predsednica RS Biljana Plavšić, prenosi Blic. "Inače ne glasam na izborima za partije, ali sam osetila da je ovo odbrana onoga u čemu sam i sama učestvovala, u stvaranju RS", rekla je Plavšićeva posle glasanja.

Opozicija u Federaciji BiH: Referendum najveći atak na stabilnost države od Dejtona

Sa druge strane, predsednici opozicionih stranaka u Federaciji BiH na Asocijaciji nezavisnih intelektualaca Kruga 99 upozorili s da referendum u RS "nije bezazlen", ocenivši ga "najvećim atakom na stabilnost i suverenitet države od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Lider Demkoratske fronte Željko Komšić rekao je da je ovo prilika da država pokaže odgovornost, ocenivši da je ovakav odnos vlasti u RS prema Ustavnom sudu BiH "krivično delo", zbog čega je pozvao Tužilaštvo BiH da otvori istragu.

Prema njegovim rečima, Tužilaštvo BiH isto treba da postupi u slučaju svih ostalih odluka Ustavnog suda koje nisu sprovedene.

Predsednik Građanskog saveza Reuf Bajrović ocenio je da je referendum o Danu RS napad na Dejtonski mirovni sporazum, ali i da je ovo ujedno jedan od koraka za 'održavljavanje' Republike Srpske.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара