Karan: U Kuli kod Gacka situacija pod kontrolom

Predsednik Komisije za provođenje referenduma u RS Siniša Karan izjavio je da su glasačko mesto u Kuli kod Gacka "iz delimično tehničko-sigurnosnih razloga izmestili", ali da je situacija pod kontrolom i nema bezbednosnih problema. Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač kaže da to mesto nije ni otvoreno.

Izmeštanje glasačkog mesta je urađeno kako se ne bi remetio glasački proces.

U Kuli većinom živi bošnjačko stanovništvo, a Siniša Karan kaže da ti građani nisu pravili nikakav problem, već su u to mesto jutros došli pojedinci iz nekih drugih mesta.

"Radi se o jednom manjem glasačkom mestu na kojem pravo glasa imaju 102 glasača. Tamošnji meštani svih proteklih dana u razgovorima s Opšinskom komisijom nisu napravili nikakav problem. Nekoliko osoba koje žive van te teritorije su došli i napravili sigurnosni problem glasačkom odboru, fizički blokirali glasačko mesto, pa je i policija je morala da reaguje. U cilju daljeg nesmetanog odvijanja glasanja sugerisali smo da se to glasačko mesto pripoji sledećem", rekao je Karan novinarima u Banjaluci.

Siniša Karan kaže da je sigurnosna situacija na najvećem nivou i danas na dan referenduma u RS i da MUPRS-a obavlja sve potrebne sigurnosne mere.

U međuvremenu, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da glasačko mesto u Kuli, opština Gacko, nije ni otvoreno i da je spojeno sa drugim glasačkim mestom, jer se očekivalo da Bošnjaci neće ni izaći na referendum.

"S obzirom na to da znamo da je bošnjačko rukovodstvo pozvalo Bošnjake da ne izađu na referendum nije ni bilo potrebe da se otvara to glasačko mesto. Nema potrebe da to smatramo bilo kakvim incidentom jer nije bilo narušavanja javnog reda i mira", naglasio je Lukač.

Dodao je da je isto učinjeno sa više desetina sličnih glasačkih mesta, jer se nije ni očekivala izlaznost Bošnjaka.

Mediji u BiH javili su ranije danas da je glasačko mesto u Kuli zatvoreno. 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара