Najs: BiH bi mogla da traži reviziju tužbe protiv Srbije

Bivši tužilac Haškog tribunala Džefri Najs tvrdi da postoje dokazi na osnovu kojih bi Bosna i Hercegovina mogla da traži reviziju tužbe protiv Srbije, izrečenu u Međunarodnom sudu pravde 2007. godine.

"BiH je izgubila tužbu zbog nedostatka dokaza, ali od 2007. postoji značajan broj dosad neiskorišćenih dokaza", rekao je Najs u Sarajevu, gostujući na tribini Foruma bošnjačkih intelektualaca na kojoj je aktuelizovano pitanje mogućnosti revizije tužbe BiH u situaciji kada je za to preostalo još samo pet meseci.

Najs je kazao da on, zbog drugih obaveza, ne bi mogao da učestvuje u timu koji bi zastupao BiH.

To je izjavio nakon što je jedan od učesnika tribine predložio njega i advokatice Vasviju Vidović i Edinu Rešidović za članove pravnog tima.

Na pitanje novinara da li bi u eventualnom revidiranju tužbe, kao novi dokazi mogli da posluže i presuda Radovanu Karadžiću i stenogrami sa sjednica vojnog saveta bivše Jugoslavije, Najs je kratko odgovorio: "Sve što je obelodanjeno nakon 2007."

Prema njegovim rečima, ako se iz BiH ništa ne preduzme, buduće generacije će misliti da genocid nije ni počinjen.

Na pitanje koliko politika otežava nameru, bivši tužilac Haškog tribunala odgovara da je mnogo važnije od tog pitanja fokusirati se na činjenicu da zemlje bivše Jugoslavije, Ujedinjene nacije ni ostatak sveta, ne obraćaju pažnju na presudu iz 2007.

"Važnije je preuzeti odgovornost za budućnost generacija BiH nego se fokusirati na trenutne političke probleme. BiH se mora sama izboriti za ovo, nikog drugog nije briga. Ako pokušate, možda ćete uspeti", rekao je Najs i dodao da i u slučaju neuspeha, ostaje zabeleženo da se nešto pokušavalo učiniti, kao i važne činjenice.

Advokatica Vasvija Vidović, takođe učesnica tribine, boji se da u ovom slučaju vreme ne radi za BiH.

"Dokaza verujem da ima, ali pitanje je zasluživalo analizu puno ranije. Ja se brinem da je nama vreme značajno isteklo, ističe sigurno", rekla je Vidovićeva.

Ona razume, kaže, bošnjačke predstavnike u vlasti BiH da su pod pritiskom ne samo srpskih predstavnika vlasti već i međunarodne zajednice koja bi slične pokušaje u aktuelnoj situaciji mogla posmatrati kao jačanje tenzija na terenu.

Dodaje i da razume da je bošnjačko rukovodstvo, kojem treba konsenzus, jedino zainteresovano za reviziju, "ali na njemu je i odgovornost pa makar sve ostalo samo na pokušaju".

Nevenka Tromp, treća gošća na tribini, koja je 12 godina bila u timu Haškog tribunala koji se bavio gonjenjem Slobodana Miloševića, kasnije Radovana Karadžića i Ratka Mladića, naglašava da je tužbom iz 2007. "pređeno samo pola puta" i da je, kad već postoji mogućnost revidiranja, neshvatljivo zašto se to ne čini.

"Ako se prihvati ono što se desilo 2007, spoljnom svetu će izgledati kao da se slažete s tim", kazala je između ostalog Tromp i zaključila: "Kad država nešto odluči, sve je moguće".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво