Austrija za novi Maršalov plan

Austrijski kancelar i ministar spoljnih poslova, Gerhard Kern i Sebastijan Kurc založili su se u Ujedinjenim nacijama u Njujorku za zajedničku akciju Evropske unije za jačem obezbeđenje spoljnih granica EU i za sprovođenje svojevrsnog Maršalovog plana za zemlje koje su glavni izvori migranata.

Goovreći na margini zasedanja Generalne skupštine UN, oni su nastojali da ublaže strahovanja da će Austrija krenuti udesno, uz sve restriktivniju politiku i projekcije o pobedi Norberta Hofera iz ksenofobne Slobodarske partije na predsedničkim izborima u decembru.

Austrijski kancelar Gerhard Kern rekao je da će "život teći dalje" čak i ako Hofer pobedi. "Imamo stabilnu vladu i deo smo Evropske unije", rekao je Kern.

Ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc rekao je da Austrija nije usamljena u EU kao zemlja koja je promenila stav od podržavanja otvorenih granica, do sadašnjeg traženja čvršće granične kontrole.

Rekao je da sada vlada mišljenje u EU da je to "neophodan stav".

"Sada postoji razumevanje u Evropskoj uniji da moramo da zaustavimo priliv ilegalnih migranata i da su nam potrebne granične kontrole na našim spoljnim granicama. Ne mislim da je to ekstremnodesničarski stav. To je neophodan stav", rekao je Kurc.

Kern i Kurc su govorili uoči regionalnog samita o izbeglicama u subotu u Beču, koji je sazvao Kern da pokuša da uskladi politiku unutar EU. Na samitu se očekuje nemačka kancelarka Angela Merkel i mađarski premijer Viktor Orban, koji imaju suprotstavljene stavove o pitanju migranata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво